Rekrytointi

Futuricen Rethinking HR-valmennuksessa opittiin ja inspiroiduttiin

Parikymmentä HR-ammattilaista osallistui elokuun lopussa järjestettyyn Rethinking HR-valmennukseen Futuricen tiloissa Helsingissä. Valmennus järjestettiin yhteistyössä Oikotie Työpaikkojen kanssa.

HR-maailma muuttuu ja uudet toimintatavat kiinnostavat alan ammattilaisia. Rethinking HR-valmennuksen tavoitteena oli ymmärtää mitä palvelumuotoilu ja ketterä tekeminen tarkoittavat HR:n kontekstissa sekä jakaa kokemuksia toimintatapojen kehittämisestä ja kulttuurinmuutoksesta organisaatioissa.

Osallistujat saivat valmennuspäivän aikana vinkkejä ja työkaluja muotoiluajattelun sekä ketterien menetelmien soveltamisesta arjen työssä. Tarjolla oli myös eväitä erilaisten kehityshankkeiden läpiviemiseen asiakaslähtöisesti. Havainnollistavien ryhmätöiden ohella myös verkostoitumiselle oli jätetty aikaa.

–  Kävimme valmennuksen aluksi osallistujien odotukset ja organisaatioiden tilanteet läpi. Oli todella mielenkiintoista kuulla eri organisaatioiden muutosmatkasta; minkälaisia ja millä tavoin asioita on lähdetty edistämään. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että on tärkeää päästä perinteisemmästä toimintamallista innovatiivisempaan malliin. Päivän parasta antia oli pohtia yhdessä minkälainen tulevaisuuden organisaatio on, ja miten muutosta käytännössä toteutetaan, Culture Advisor & Lean Service, Creation Trainer Anna-Mari Fagerström Futuricelta sanoo.

Kokemusten jakaminen tärkeää

Muuttuvassa työelämässä omien kokemusten jakaminen on tärkeää. Uusien toimintatapojen löytäminen helpottuu avoimen keskustelun ja kyseenalaistamisen avulla.

– On tärkeää pysähtyä välillä. Rethinking HR-valmennus oli juuri sitä. Meillä on esimerkiksi menossa laaja kulttuurinmuutos yrityksessä ja se tuntuu myös HR:ssä. Halusin tulla tänne kuuntelemaan miten muissa yrityksissä on toimittu. Vaikka työtehtävät ja organisaatiot ovat erilaisia, aina voi oppia uutta. Olen huomannut, että yhdessä yrityksessä voi olla useita erilaisia kulttuureja – jopa eri työryhmissä työskennellään eri tavoin. Onkin tärkeää pystyä nivomaan ns. yrityksen alakulttuurit yhden ison kulttuurin alle, Anne Mantila Otavamediasta sanoo.

Myös Outotecilla työskentelevä Katariina Kivelä-Hassi painottaa uuden oppimista.

– Odotukseni tämän valmennuksen osalta olivat konkreettisten työkalujen saamisen lisäksi nimenomaan verkostoitumisessa. On hienoa jutella kollegoiden kanssa ja löytää uusia toimintatapoja, joita voi sitten soveltaa omassa työssään, Katariina Kivelä-Hassi summaa.

Aditron Marja Heiniö haki valmennuksesta niin ikään uusia ideoita ja kollegoiden kohtaamisia.

–  On tärkeää tavata myös muita alalla työskenteleviä ja vaihtaa ajatuksia, Marja Heiniö sanoo.

Verohallinnosta valmennukseen osallistui Maiju Lovio.

–  Meillä on suuri uudistus menossa ja hain valmennuksesta ideoita ja inspiraatiota. Ketteryys on HR-työssäkin tärkeää ja sitä odotetaan meiltä, Maiju Lovio kertoo.

Apua muutosten kohtaamiseen ja verkostojen voimaa

Futuricen Rethinking HR-valmennus on hyvä alku oman työn uudistamiseen ja muutosten kohtaamiseen. Valmennus keskittyi esimerkkien ja käytännön ryhmäharjoitusten avulla palvelumuotoilun ja ketterän kehittämisen menetelmiin, joita voidaan soveltaa HR:n toiminnan ja prosessien kehittämiseen.

– Menetelmässämme yhdistyvät muotoiluajattelu, kokeilukulttuurin luominen ja ketterä kehittäminen. Valmennuksessa käytetty menetelmä tarjoaa rakenteen, fokusta ja selkeät raamit prosessille. Se fasilitoi yhdessä luomista ja auttaa tarttumaan haasteisiin yksi kerrallaan, Anna-Mari Fagerström Futuricelta sanoo.

Lean Service Creation -metodologia perustuu ihmislähtöisyyteen, nopean “rakenna-mittaa-opi” -syklin läpikäymiseen sekä systemaattisiin kokeiluihin – ja näitä käytiin valmennuksessa läpi.