Kirje rekrytoivalle esihenkilölle
Arvoisa rekrytoiva esimies
Muistathan kuinka merkittävässä roolissa olet? Haastatellessasi kesätyöntekijöitä annat monelle nuorelle hänen elämänsä ensimmäisen kokemuksen työhaastattelusta. Kaikkia hakijoita et voi haastatella etkä kaikkia haastateltuja palkata. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, millainen kokemus hakijalle jää työnhakuprosessista. Mitä hakija kertoo meidän yrityksestä kavereilleen ja hakeeko hän kenties meille uudelleen? Jos prosessin jälkeen tarjoat hänelle tehtävää, saathan varmasti myöntävän vastauksen?
Valmistautuessasi haastatteluun, mieti tilannetta hakijan näkökulmasta. Hakijaa varmasti jännittää haastattelutilanne itsessään ja kenties myös sinä mahdollisena tulevana esimiehenä. Haastattelun tavoitteena on selvittää, soveltuuko hakija juuri tähän tehtävään ja yritykseen sekä onko hän yhteistyötaitoinen, oppimiskykyinen ja työhaluinen. Se, miten onnistut tuossa selvitystyössä, on eniten omalla vastuullasi.
Toivot hakijan valmistautuvan hyvin haastatteluun; tutustuvan yritykseen ja tehtävään ja osaavan vastata sujuvasti kysymyksiisi omista vahvuuksistaan, motiiveistaan ja tulevaisuuden tavoitteistaan. Teethän myös oman osasi? Tutustu huolellisesti hakijan dokumentteihin, mieti kysymykset valmiiksi ja keskity luomaan haastattelusta mukava keskustelu - siten saat hakijasta enemmän irti.
Mieti myös, mitä hakijalle lupaat. Hakijaa kiinnostaa kaikkein eniten, koska teet päätöksiä. Kerro siis tarkasti, miten hakuprosessi etenee sekä, miten, koska ja kenen toimesta tuloksista ilmoitetaan. Lupaa vain sen verran, että voit lunastaa lupauksesi. Kysy myös hakijan fiiliksiä haastattelusta. Saiko hän riittävän hyvän kuvan tehtävästä ja yrityksestä ja vastaukset omiin kysymyksiinsä?
Rekryterveisin, HR-kumppanisi
Teksti: Terhi Ruutinen, HR-asiantuntijaharjoittelija / Tampereen Sähkölaitos