Vastuullisuus

Rekrytoijan vinkit työnantajalle: Näin onnistut etähaastattelussa

Vastuullinen työpaikka

Videoneuvottelut ja etätapaamiset ovat tulleet kotikonttoreilla tutuiksi tänä keväänä ennennäkemättömällä tavalla. Yhä useammat ammattilaiset tekevät työviikkoaan etänä, mahdollisuuksien mukaan.

Etätyöskentely näkyy nyt myös rekrytointiprosesseissa. Uuden alaisen palkkaus on aina jännittävä haaste, jossa kukaan ei tahtoisi epäonnistua. Mikäli etätyöskentely ei ole entuudestaan tuttua, voi etähaastattelu tuoda prosessiin uuden, jännittävän lisän. Kuinka onnistua palkkaamaan tiimiinsä juuri oikea osaaja, kun ei voi tavata livenä?

Henkilöstöpalveluihin ja rekrytointeihin erikoistuneen ManpowerGroupin Recruitment Consultant Suvi Väänänen tunnistaa mullistuksen, mitä tulee etähaastatteluihin. Väänänen kuitenkin muistuttaa, ettei kyseessä ole täysin uusi tapa, vaikka videohaastattelujen määrä onkin kasvanut räjähdysmäisesti:

– Kansainväliset tiimit ja työyhteisöt kommunikoivat keskenään läheisesti päivittäin, ilman fyysistä läsnäoloa. Miksi siis rekrytointiprosessin pitäisi tapahtua kasvokkain, jos kaikki muu työskentely on jo luonnollista tehdä etänä? Mitä haastattelijan sitten olisi hyvä huomioida sopiessaan etähaastattelua?

Väänänen kehottaa miettimään tilannetta täysin tavanomaisena haastatteluna.

– Tärkeintä on pitää yllä asianmukainen kunnioitus tilannetta kohtaan ja lähestyä tapaamista samalla tavalla kuin henkilö olisi tulossa paikan päälle.

 

Hr-alan ammattilainen näkee etähaastattelun tuovan myös uusia mahdollisuuksia yrityksille:

– Monilla yrityksillä tämä uusi tapa haastatella saattaa ravistella vanhoja käytäntöjä ja pölyttynyttä rekrytointikulttuuria. Samalla se tuo lisää joustavuutta haastatteluaikojen sopimiseen ja voi tarjota mielenkiintoisia ja persoonallisia kohtaamisia, kun haastattelun osapuolet ovat erilaisissa ympäristöissä.

Väänäsen mukaan rekrytointiprosessista voi pitää kiinni haastattelutavasta huolimatta, eikä päätöksiä tarvitse nojata pelkän videohaastatteluun varaan.

– Rekrytointiin liittyviä riskejä voi vähentää erilaisilla motivaatiota tai työpersoonallisuutta kartoittavilla arvioinneilla, mutta tärkeintä on luottaa omaan arviointikykyyn, Väänänen pohtii.  

Teksti: Riikka Hautala
Kuva: ManpowerGroup