Työnantaja, näillä vinkeillä onnistut haastatteluissa – “Isoin virhe on maalailla työstä liian ruusuinen kuva”
Ihanteellisen rekrytoinnin lopputuloksena hakijan ja työnantajan toiveet kohtaavat, ja kaksi toisiinsa sopivaa palasta loksahtaa kohdalleen. Aina näin ei kuitenkaan käy, ja usein ongelmat juontavat juurensa haastatteluvaiheesta.
Manpower Groupin rekrytointikonsultti Laura Toikkasen mukaan haastattelussa ehdottoman tärkeää on selvittää, että hakija aidosti tietää, mihin tehtävään hän on hakemassa. Se vaatii myös työnantajalta rehellisyyttä.
"Kaikista isoin virhe on maalailla työstä liian ruusuinen kuva, jolloin pettymys on valtava, kun työ ei lopulta olekaan sitä, mitä hakija on ajatellut”, Toikkanen muistuttaa.
Yhtenäinen kysymysrunko + yksilölliset lisäkysymykset
Haastattelijan tulisi valmistautua keräämällä ymmärrystä siitä, mitä haettavassa tehtävässä todella vaaditaan. Samalla kannattaa miettiä, millaiset asiat voivat riskeerata onnistumisen. Jos kyseessä on rutiiniluontoinen tehtävä ja haastatteluun saapuu elämää pursuava asiakaspalvelija, ei hän välttämättä viihdykään yksin toimiston nurkassa.
“Kannattaa miettiä, millainen tyyppi viihtyy työssä, eikä niin, että kuka on omasta mielestä ihana ja mahtava persoona”, Toikkanen neuvoo.
Työnantajan tulee pyrkiä tasapuolisuuteen, joten kysymysten perusrunko on hyvä pitää samana kaikille hakijoille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö lisäkysymyksiä saisi kysyä, jos jokin jää askarruttamaan. Netistä löytyy haastattelukysymyksiä ja -runkoja vaikka millä mitalla, mutta Toikkanen kannustaa myös itsenäiseen ajatteluun.
“Jokaiselle kysymykselle pitäisi miettiä tarkoitus, miksi sitä kysytään. Ei niin, että kysyn tätä sen takia, että näin kuuluu kysyä”, Toikkanen painottaa.
Kuudella täsmävinkillä kohti onnistuneita haastatteluja
1. Valmistaudu etukäteen miettimällä, mitä ominaisuuksia juuri kyseisessä työssä työntekijältä vaaditaan. Selvitä myös, mitkä asiat voi olla riskinä sille, ettei työntekijä viihdykään. Mieti jokaiselle kysymykselle tarkoitus, jota sen kysyminen palvelee.
2. Pyri tasapuolisuuteen ja pidä haastattelujen perusrunko samana kaikille. Kysy kuitenkin rohkeasti lisäkysymyksiä, jos jokin jää vaivaamaan.
3. Kiinnitä huomiota täsmällisyyteen, ulkoiseen olemukseen ja katsekontaktiin. Haastattelijalta vaaditaan hyvää ihmistuntemusta, jotta pystyy erottamaan toisistaan epäsoveltuvuuden ja jännityksen tuottaman epävarmuuden.
4. Pura jännitystä aloittamalla kevyistä puheenaiheista tai esittelemällä yritystä. Jos hakijaa näyttää jännittävän erityisen paljon, voit puhua suoraan ja kertoa ymmärtäväsi, että tilanne jännittää. Kumpikin osapuoli hyötyy siitä, että haastattelu on pikemminkin lämminhenkinen keskustelu, kuin jäykkä kuulustelu.
5. Haastattele korkeintaan 4-5 hakijaa päivässä. Jos haastatteluja on liikaa samalle päivälle, heikentyy keskittyminen loppua kohden. Silloin haastattelijalta saattaa mennä ohi asioita, jotka vaativat lisäkysymyksiä.
6. Kirjaa muistiinpanoja haastattelun aikana ja kokoa niistä muistio heti haastattelun jälkeen, jotta et ehdi unohtaa mitään olennaista. Jätä haastattelujen väliin riittävä määrä aikaa. Teksti: Väinö Vasara Kuva: iStock