Kesätyötarinat

”130-vuotiaasta nimestä ei pidä hämääntyä” - Sähkölaitoksen takaa löytyy monialaisesti tehtäviä

Tampereen Energia Oy

Haastattelutilaisuus ratkaisi Anna Laukkasen kesätyövalinnan. Pätevälle hakijalle olisi löytynyt myös koulutusta vastaavia yrityksiä ja kesätyöpaikkoja, mutta Anna valitsi Tampereen Sähköverkon oman opiskelualansa ulkopuolelta.

Alun perin Anna oli suosittelemassa kesätyöpaikkaa ystävälleen, sillä ajatteli Tampereen Sähköverkon sopivan paremmin sähköteekkarille kuin biotuote- ja prosessitekniikan opiskelijalle. Energia- ja ympäristöala kuitenkin kiinnosti Annaa, joten hän päätti hakea sanomaliikenneassistentin kesäpestiä myös itse.

– Haastattelutilanne oli rento ja ilmapiiri tuntui hyvin tervetulleelta. Ymmärsin, että näiden ihmisten kanssa olisi kiva tehdä töitä koko kesä. Työ oli myös erilainen kuin muut tarjotut, joten sekin herätti mielenkiinnon. Fiilis työhaastattelusta on muuten pitänyt loistavasti paikkansa, Anna iloitsee.

Sanomaliikenneassistentin tehtävät liittyvät sähköyhtiöiden väliseen tiedonvaihtoon. Käytännössä Anna siivoaa dataa, jotta sanomat toimivat niin kuin pitää. Uusien tietokoneohjelmien sekä tietojärjestelmien käyttö jännitti Annaa aluksi.

– Työnkuva kuulosti pelottavalta, koska puhuttiin hirveästi zet-nolla-jotain-koodeista ja sanomatyypeistä. Mutta kun oppi pohjan, on päälle ollut helppo oppia vielä lisää. Tehtävien kirjo on ollut myös laajempi, mikä on yllättänyt positiivisesti.

Uuden oppiminen motivoi

Työympäristöä Anna kehuu motivoivaksi paikaksi, jossa tekee mieli oppia uutta ja kehittää itseään. Anna on oppinut esimerkiksi käyttämään eri tietojärjestelmiä sekä vastaamaan sähkönmyyjien kysymyksiin. Nopeista hoksottimista on ollut hyötyä, Anna sanoo.

– Pitää olla myös uskallusta kysyä työkavereilta, sillä uusia tilanteita tulee niin paljon vastaan. Kukaan ei ole seppä syntyessään, Anna naurahtaa.

Kiitosta saa myös Tampereen Sähköverkko työnantajana, toiminta on Annan mukaan ollut avointa ja läpinäkyvää. Sähkölaitoksen pitkä historia vetää niin ikään puoleensa, erityisesti Ratinan vanha rakennus viehättää arkkitehtuurista kiinnostunutta Annaa.

Tulevaisuus energia-alalla

Kesätyö Tampereen Sähköverkolla on Annalle myös ennakoiva veto, sillä hän on menossa lukemaan Tampereen yliopistoon ympäristö- ja energiatekniikkaa. Tulevaisuuden tavoitteena onkin työpaikka energia-alalta.

– Maailma kuluttaa järjettömiä määriä energiaa ja on itsestään selvää, että siitä pitää saada puhtaampaa. Siinä on myös tietty hippiajatus maailman parantamisesta, mutta energia-alalla on työllisyyttä, ala kehittyy ja siihen halutaan panostaa, Anna pohtii.

Tampereen Sähkölaitosta Anna suosittelee tietysti oman alan opiskelijoille, mutta ennakkoluulottomasti tutustuttavaksi myös muille energia-alasta kiinnostuneille. Hän muistuttaa, että 130 vuotta vanhasta nimestä ei pidä hämääntyä. Sähkölaitoksen takaa löytyy monialaisesti tehtäviä, kaikki eivät ole sähköinsinöörejä tai asentajia.

Sähkölaitos on tunnettu Tampereen alueella, mutta työnantajana saattaa olla hieman näkymätön varsinkin oman alani opiskelijoille. Täällä tarvitaan monenlaista osaamista, asenne ratkaisee tässäkin, Anna summaa.  

Tutustu Tampereen Sähkölaitokseen kesätyönantajana ja heidän tarjoamiinsa mahdollisuuksiin tästä.

Teksti: Siiri Huttunen
Kuvat: Niko Jekkonen

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Tampereen Sähkölaitoksen kanssa.