Kesätyötarinat

Destian kesätyössä valetaan perustuksia työuralle

Destia Oy

Destia on Suomen suurin infra-alan palveluyhtiö.
Vastuullinen työpaikka

Rakennustekniikan opiskelija Ria Sarre löysi Destian kunnossapidon kesätyöstä suunnan uralleen. Kunnossapitopalvelut-liiketoimintaryhmän johtaja Seppo Ylitapiolle harjoittelu oli lähtölaukaus kolmekymmenvuotiselle uralle Destiassa.

Rovaniemeläinen Ria Sarre oli ehtinyt opiskella Lapin ammattikorkeakoulussa vasta muutaman kuukauden, kun hän sai tiedon kiinnostavasta harjoittelupaikasta. Sarre ei ollut suunnitellut tekevänsä oman alan kesätöitä vielä ensimmäisenä opintovuonna, mutta päätti kuitenkin katsoa kortin.

Haastattelusta jäi tunne, että tuonne minä haluan töihin. En ajatellut suuntautuvani infrapuolelle, mutta haastattelu oli niin innostava, että päätin tarttua tilaisuuteen, Sarre kertoo.

Sarre pakkasi laukkunsa ja suuntasi kolmen tunnin ajomatkan päähän sukujuurilleen Ivaloon, jossa kesä meni maantiehoidon merkeissä renkaiden päällä. Käänteentekevän harjoittelujakson jälkeen Sarre palasi esihenkilön juttusille ja pyysi laittamaan nimen muistiin.

Tänä kesänä Sarre pääsi työskentelemään maanrakennuksen parissa, tällä kertaa omassa kotikaupungissaan Rovaniemellä.

– Molempien kesien aikana olen oppinut paljon enemmän kuin koulun penkillä istuessa. Tämä on sellainen ala, että siitä oppii parhaiten tekemällä, Sarre kertoo.

Nainen seisoo ja hymyilee, taustalla silta ja vettä

Ria Sarre

Korvaamatonta kokemusta

Kolmekymmentä vuotta sitten Seppo Ylitapio oli lukion ja armeijan käytyään varmistunut uravalinnastaan. Rakennusalan opintojen ohessa hänkin suoritti harjoittelun, jossa siihen aikaan majoituttiin työmaalle viikoksi kerrallaan. Työkokemuksen ja harjoittelussa solmittujen verkostojen ansiosta työllistyminen oli huomattavasti helpompaa valmistumisen jälkeen. 

– Siihen aikaan harjoittelijoiden paikkoja oli vähemmän. Omalta vuosikurssilta moni jäi ilman kesätöitä, Ylitapio muistelee. – Tälle vuosituhannelle tultaessa ja suurten ikäluokkien eläköityessä harjoittelun rooli rekrytointikanavana on kirkastunut.

Mies seisoo takana silta ja vettä

Seppo Ylitapio

Destia tarjoaa lähes 300 harjoittelupaikkaa vuodessa infran elinkaaren eri tehtäviin suunnittelusta rakentamiseen ja kunnossapitoon sekä liiketoiminnan tuen tehtäviin. Osana kansainvälistä Colas-konsernia, Destia edistää lisäksi kansainvälisiä harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille.

Sarre ja Ylitapio korostavat harjoittelun merkitystä niin opiskelijan kuin työnantajan näkökulmasta. Harjoittelijana saa rauhassa oppia uutta ja olla täysillä mukana ilman, että korvaa kenenkään toisen paikkaa. Rekrytoiva työnantaja puolestaan arvostaa suuresti hakijan harjoittelutaustaa.

– Hypoteettisesti ajatellen, jos pitäisi valmistua ilman kesätöitä ja raportoida harjoittelu jossain muussa muodossa, olisi iso kynnys lähteä yhtäkkiä valmiina töihin täyttämään jonkun saappaat, Sarre pohtii.

Valmentavaa johtamista

Ylitapion uran aikana työelämän tahti on kiihtynyt ja digitalisaatio on laittanut rakennusalan palikoita uusiksi. Vaikka automaatiota hyödynnetään työmailla yhä enemmän, ihmisen tekemän työn merkitys on yhä yhtä tärkeä, Ylitapio vakuuttaa.

Monipuoliset tehtävät ja liikkuva työnkuva ovat pitäneet Ylitapion työn mielenkiintoisena vuosien saatossa.

Joku voisi kokea jatkuvan liikkumisen raskaaksi, mutta itse olen mieluummin kentällä projektien parissa kuin toimistolla maanantaista perjantaihin, Ylitapio kertoo.

Toista kesää Destialla viettävä Sarre on kiitollinen työyhteisön tuesta ja valmentavasta tavasta johtaa. Harjoittelijalle on annettu hyvin vastuuta, mutta ympärillä on aina myös työkavereita, joilta kysyä apua tarvittaessa. Lisäksi hän on itse toiminut mentorina ranskalaiselle kv-harjoittelijalle.

– Kaikki ovat samalla viivalla, eikä tarvitse käyttää titteleitä. Kuka vain voi keittää kahvit tai viedä roskat ehtiessään, Sarre kertoo.

Miesvaltaisella alalla toimiessaan Sarresta ollut hienoa huomata, että naisten urakehitys otetaan huomioon Destialla.

– Täällä näyttää olevan paljon mahdollisuuksia edetä. Katse on tulevaisuudessa ja mieli on avoin. En mieti, että jossain tulee stoppi vastaan.
 

Teksti: Väinö Vasara

Kuvat: Ville Muranen

Artikkeli on tehty yhteistyössä Destian kanssa. Destia on yksi Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisön pääkumppaneista.