Flunssa vai influenssa?
Nenä tukossa, väsyttää, niveliä kolottaa ja poskia kuumottaa – talvella näistä oireista kärsii lähes jokainen. Suomessa sairastetaan vuosittain 10–20 miljoonaa hengitystietulehdusta. Mutta mistä tietää, onko kyseessä flunssa vai influenssa?
Alkusyksyllä kyseessä on todennäköisesti tavallinen flunssa, mutta loppuvuodesta saattaa jo saapua ensimmäinen kausi-influenssa-aalto. Kausi-influenssa on aivan eri tauti kuin tavallinen flunssa eli nuhakuume. Influenssa tarkoittaa A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun taas flunssaa aiheuttaa moni virus.
Influenssaan sairastuminen aiheuttaa suurimman riskin perussairaille, kuten kroonisesta sydän- tai keuhkosairaudesta tai diabeteksesta kärsiville, raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille lapsille. Influenssa voi myös pahentaa perussairauksia ja aiheuttaa jälkitauteja, joista yleisimpiä ovat keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume. Lievemmät jälkitaudit, kuten poskiontelontulehdus tai lapsilla tavallinen välikorvatulehdus, ovat tavallisempia flunssan yhteydessä.
Influenssa nostaa kuumeen
Erittäin korkea kuume on tyypillinen influenssan oire, mutta myös flunssa voi aiheuttaa aikuisella kuumeisen olon tai lievää lämmönnousua. Lapsilla korkeakin kuume (yli 38,5 astetta) on tavallinen flunssan yhteydessä.
Vaikka flunssan ja influenssan oireet ovat samankaltaiset, influenssa alkaa usein äkillisemmin, oireet ovat rajummat ja kestävät pidempään. Influenssaan ei yleensä liity alussa nenän tukkoisuutta. Korkean kuumeen lisäksi influenssalle ovat tyypillisiä voimakkaat nivelkivut, vilunväristykset, väsymys, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä. Toisilla influenssankin oireet voivat olla vähäisiä.
Lapsilla saattaa olla myös maha- ja suolisto-oireita. Tavallisia flunssaoireita ovat sen sijaan vuotava tai tukkoinen nenä, kipeä kurkku, kolottavat jäsenet, käheä ääni ja yskä.
Influenssaa epäiltäessä mentävä lääkäriin
Sairauden aiheuttajasta riippumatta lääkärin hoitoa tarvitaan vain, kun oireet ovat voimakkaat. Mikäli kärsii korkeasta kuumeesta, hengenahdistuksesta, väsymyksestä ja tuntee olonsa hyvin sairaaksi, on syytä käydä lääkärissä. Lääkäriin kannattaa mennä myös , jos taudin oireet pahenevat jo parannuttua tai yskä kestää yli kolme viikkoa.
Flunssaan ei ole rokotetta kuten influenssaan, mutta sairastumista voi torjua yksinkertaisilla infektioiden leviämistä ehkäisevillä toimilla, käsien pesulla, yskimällä / aivastamalla nenäliinaan. Kättelyä kannattaa välttää flunssakaudella kokonaan.
Rokote on tehokkain suoja influenssaa vastaan. Parhaimmillaan se estää lapsilla 5–9 influenssaa kymmenestä, terveillä työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan. Rokotetulla henkilöllä taudin kesto on myös lyhyempi kuin rokottamattomalla, ja rokotteilla estetään taudin leviäminen kotona ja työpaikalla.
Lähde: Terveystalo