Työnhaku

Henkilöstöjohtajana Australiassa

Kaisa Kärkkäinen muutti vuonna 2007 Australiaan. Hän on edennyt urallaan maailman toisella puolella tinkimättömän asenteensa ansiosta – ja ehkä siihen on tarvittu myös ripaus suomalaista sisua!

Ulkomaille muutto on monen haave, mutta harva toteuttaa unelmaansa käytännössä. Kaisa Kärkkäinen pakkasi laukkunsa Australian lennolle ensimmäisen kerran vuonna 2006, ja vuotta myöhemmin hän muutti maahan pysyvästi – paikallisen puolisonsa luo.

Millaisia haasteita uuteen maahan sopeutumisessa oli?

– Australiaan oli mielestäni aika helppo sopeutua. Maa on hyvin monikulttuurinen, mikä heijastuu elämäntyyliin, ruokakulttuuriin ja kulttuuriperinteisiin. Ihmiset ovat rentoja, avoimia, mutkattomia ja ulospäin suuntautuneita. Myös ilmasto on erinomainen, Kaisa Kärkkäinen kertoo.

Työnhaku vieraassa maassa on usein haasteellista. Kaisa työskenteli aluksi Working Holiday -viisumin turvin ennen kuin sai puolisoviisumin ja myöhemmin kansalaisuuden.

– Lyhyiden työsuhteiden saaminen oli helppoa Working Holiday -viisumilla, ja kun muutin pysyvästi Australiaan, otin yhteyttä ennestään tuttuun rekrytointiyritykseen, joka auttoi minua ensimmäisen vakituisemman työpaikan saamisessa. Olin juuri valmistunut kauppatieteiden maisteriksi eikä minulla ollut juurikaan työkokemusta. Työpaikan löytäminen sujui melko mutkattomasti muutamien työhaastattelujen jälkeen, Kaisa sanoo.

Mutkatonta työkulttuuria

Kaisa Kärkkäinen ei ole työuransa aikana työskennellyt Suomessa kesätöitä lukuun ottamatta. Siksi suomalaisen ja australialaisen työkulttuurin vertaileminen on melko vaikeaa. Australialainen työkulttuuri on Kaisan mukaan avointa ja mutkatonta.

Australiassa työpaikoilla on mielestäni avoin työkulttuuri ja hierarkia on matalampi kuin useissa muissa maissa. Täällä on hyvä sanoa mielipiteensä, vaikka se olisi erilainen kuin muilla. Asioista voi puhua aika suoraan, mikä helpottaa kommunikointia. Australiassa on hyväksyttävää kysyä, jos jokin asia on epäselvä. Myös erilaisia työhön liittyviä ehdotuksia ja aloitteita voi tehdä avoimesti.

–  Työkulttuuri on rento, mutta sitä ei pidä sekoittaa laiskuuteen tai myöhästelemiseen. Työntekijöiltä odotetaan joustavuutta sekä halua 'go the extra mile'. Töistä ei lähdetä kellon mukaan, vaan sitten kun asiat on hoidettu. Työpäivät ovat pitkiä Suomeen verrattuna, mutta työpaikoilla tarjotaan usein joustavuutta aloitus/lopetusajoissa sekä etätyöskentelyssä, Kaisa Kärkkäinen kertoo.

Kaisa on tyytyväinen urakehitykseensä. Työssään BMW Australian henkilöstöjohtajana hän viihtyy paremmin kuin hyvin.

–  Urani henkilöstöpuolella alkoi konsulttiyrityksessä koordinaattoritasolla. Kolmen vuoden kuluttua siirryin BMW:lle, jossa olen työskennellyt kohta seitsemän vuotta, ensin Sydneyssa ja nyt viimeiset puolitoista vuotta BMW Australian pääkonttorissa Melbournessa henkilöstöjohtajana. Vastuullani on yhdessä henkilöstötiimin kanssa noin 200 työntekijän henkilöstöasiat.

Millaisia vinkkejä antaisit ulkomaille muuttavalle ja työtä vieraasta maasta hakevalle?

– Ota yhteyttä useampiin rekrytointiyrityksiin. Myös esimerkiksi SEEK.com.au ja LinkedIn ovat hyviä työnhakukanavia. On aina helpompi saada töitä, kun on jo paikan päällä – jolloin lyhyetkin työsopimukset voivat johtaa pidempiaikaisiin sopimuksiin. Kannattaa suhtautua avoimesti lyhyempiinkin työsuhteisiin. Australiassa arvostetaan työntekijän joustavuuden lisäksi oma-aloitteisuutta ja hyvää työmoraalia, Kaisa vinkkaa.

Haluatko sinäkin töihin ulkomaille? Katso avoimet työpaikat >