Työelämä

Ifillä henkilöstö pystyy nyt juhlimaan oman kulttuurinsa juhlapyhiä kansallisten juhlapyhien sijaan

kuvituskuva_vastuullisuusteko_oikotie_if

If Vahinkovakuutus

Vastuullinen työpaikka

Vakuutusyhtiö Ifissä tehtiin poikkeuksellinen ratkaisu monikulttuurisuuden edistämiseksi, kun kristilliset juhlapäivät voivat nyt olla työpäiviä toisen kulttuurisen tai uskonnollisen juhlan vieton tilalla. Työntekijät voivat siis jatkossa viettää oman kulttuurinsa tai uskontonsa mukaista juhlaa Suomen kalenterin mukaisten juhlapyhien tilalla. If työllistää Suomessa lähes 1900 henkeä, jolloin koko henkilöstön huomioiminen korostuu. 

Ajatus lähti vuonna 2023 kun Ifissä alettiin selvittämään, voisiko kokeilu olla mahdollinen sisäisen selvityksen - ja lain näkökulmasta. Lisäselvityksen tarpeesta huolimatta organisaation johto oli alusta asti sitoutunut aloitteeseen. Kuten monet vastuullisuusteot yrityksissä, tarkoitus oli alkuun pilotoida ja kokeilla miten teko toimisi käytännössä, ja osuisiko moni toive samalle hiljaiselle pyhäpäivälle. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan kokeilu on osoittautunut onnistuneeksi.

– Jouduimme etukäteen pohtimaan, miten toimimme jos moni haluaisikin pitää vapaita samana päivänä, mutta asiat ovat edenneet todella hyvin ja kaikki saatu sumplittua, kehuu Ifin HR-johtaja Marketta Helokunnas

Ideasta käytäntöön ja loistaviin palautteisiin

Ajatuksen vieminen onnistuneesti käytännön tasolle vaati etukäteissuunnittelua ja johdon tuen.

– Asiantuntijaorganisaatiosta tuli toive, että voitaisiinko henkilöstön viettämät juhlapyhät nostaa esille. Johto lähti hyvin mukaan, mutta liiketoiminnassa käytiin keskustelua siitä, miten varmistamme että työtä on myös perinteisinä pyhäpäivinä tarjolla tarpeeksi.

Tämä saatiin kuitenkin taklattua, liitot olivat samoilla linjoilla ja Pohjoismainen hanke saatiin vietyä kunnialla maaliin.

– Palautteet olleet aivan erinomaisia. On hieno tunnustus että kaikki työntekijät huomioidaan, Helokunnas jatkaa. 

Pääsiäisestä joustoa muille juhlapyhille

Jatkossa yrityksen työntekijät voivat siis pyytää vapaata töistä oman uskontonsa, tai vakaumuksensa kannalta tärkeinä juhlapyhinä. Ifissä juhlapäivien vaihtamista on pilotoitu vuonna 2024, jolloin organisaation kokemuksia ja palautetta kerätään. Valitut kalenterin mukaiset pyhäpäivät ovat pitkäperjantai, pääsiäismaanantai ja helatorstaina. Työntekijät voivat siis halutessaan työskennellä kyseisinä juhlapyhinä ja pitää vastaavasti vapaata jonakin muuna, omassa kulttuurissaan tai uskonnossaan tärkeänä juhlapäivänä. Nämä kolme pyhäpäivää valittiin siksi, koska ne sijoittuvat joka vuosi samalle viikonpäivälle.

–Mahdollisuus juhlia omia perinteitä on tärkeää inklusiivisen työkulttuurin luomisessa, sanoo Helokunnas.

Aloite on herättänyt kiinnostusta ja Ifissä jäädään mielenkiinnolla seuraamaan käytännön suosiota ja tarvetta.

Muita organisaatioita Helokunnas kannustaa matalalla kynnyksellä kokeilemaan käytännössä erilaisia vastuullisuustekoja.

–Pilotoikaa rohkasti ja matalalla kynnyksellä. On hyvä kokeilla ja testata erilaisia keinoja, mikä on henkilöstölle tärkeää, Helokunnas kehoittaa.

Lue lisää Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisöstä täältä ja työelämän vastuullisuusteoista täältä! Kaipaatko vinkkejä inklusiivisempaan rekrytointiin, lataa opas täältä

Teksti: Riikka Hautala