Kesätyöntekijälle

Iso paha moka! Miten toimin, jos mokasin kesätöissä?

Vastuullinen työpaikka

Kävikö kesätyössä moka? Tuntuuko sinusta, että vaihtoehdot ovat: a) irtisanoutua tai  b) lähteä karkuun maasta? Koska maanpako ei pitkällä aikavälillä välttämättä ole elämänlaatua parantava tekijä, ehdottaisimmekin rohkeasti, että tartut härkää sarvista ja hoidat epäonnistumiset tyylikkäästi!

Moka, virhe, epäonnistuminen, kämmi, kömmähdys, möhläys, munaus, töppäys… Isolla pahalla möröllä on monta nimeä… Mokien tekeminen on inhimillistä. Silti virheen jälkeen tekisi mieli kaivautua maan alle. Erityisesti nuorena, työidentiteetin vasta rakentuessa, voi pienikin vastoinkäyminen saada suhteettoman suuret mittasuhteet virheen tekijän omassa päässä. Virheistä voi kuitenkin oppia niin työntekijä kuin työnantajakin.

Mitä tehdä, kun töissä tulee mokattua?

Myönnä mokasi ja määritä vahingot

Kun mokaa, on otettava vastuu. Älä yritä vierittää syytä toisten niskoille tai selitellä. Välttely tai toisten syyttely on inhimillinen reaktio, mutta se on pahinta mitä voi tehdä: silloin muilta harvemmin heruu ymmärrystä. Mitä tehdä? Kerro, mitä tapahtui, ja yritä analysoida mokaan johtaneita syitä. Aito ja nöyrä asenne toimivat parhaiten. Määritä vahingot. Onko olemassa joku nopea korjausliike vai onko vahinko jo tapahtunut? Tuntuu kauhealta mokata, mutta joskus tunteet voivat ohittaa todellisuudentajun. Ensimmäinen vaihe on pysähtyä, arvioida ja koota itsesi.

Puhu asianomaisten osapuolten kanssa

Älä piilottele tapahtunutta ja kuvittele, että ongelma poistuu, jos kukaan ei saa tietää asiasta. Virheistä täytyy pystyä kertomaan esimiehelle. Osallista asianomaiset keskusteluun niin pian kuin voit, mutta sen jälkeen, kun sinun on ollut mahdollista arvioida, rauhoittua ja koota ajatuksesi. Pomosi, asiakkaasi - kuka se sitten onkaan - haluaa ymmärtää, mitä tapahtui ja miksi. Sen, että ymmärrät tekemäsi vakavuuden, että otat täyden vastuun ja sen, että se ei tapahdu enää uudelleen. Myönnä ja tunnusta siis virheesi kokonaan ja aloita keskustelu siitä, miten asia voidaan parhaiten korjata. Usein pidempään työssä olleet ovat olleet samanlaisten ongelmien äärellä ja osaavat auttaa sinua eteenpäin! Luota työyhteisösi tukeen!

Laadi toimintasuunnitelma virheen korjaamiseksi ja pohdi, miten voit välttää tekemästä samaa mokaa tulevaisuudessa

Pahin virhe yrityksessä (ja elämässä) on se, jonka toistat kerta toisensa jälkeen. Älä toista samaa virhettä kahdesti; varmista, että opit virheistäsi, pohdi yhdessä tiimin kanssa, miten voit parantaa omia prosessejasi virheiden välttämiseksi. Samalla kehität itseäsi ammatillisesti! Älä kuitenkaan jää vatvomaan; me kaikki teemme virheitä. Sen jälkeen on hyvä jatkaa eteenpäin!

Ansaitse luottamus takaisin toimenpiteilläsi ja muista, että moka ei määritä sinua työntekijänä!

Yleisin ja suurin pelko on, että tulee nähdyksi toisten silmissä epäpätevänä ja tyhmänä. Kun on varpaillaan mahdollisen epäonnistumisen takia, ei enää pysty oppimaan tai olemaan luova ja saattaa sählätä yksinkertaisissa tehtävissä. Pelon ilmapiirissä pelataan varman päälle ja pahimmillaan alisuoriudutaan.

Laita asiat perspektiiviin ja jatka eteenpäin!

Virheen jälkeen ei pidä alkaa uhriksi. Elämä ja oma urakehitys menevät eteenpäin. Mitä nopeammin hyväksyy tilanteen, sitä nopeammin loppuu ahdistus. Kukaan muu ei mieti virheitäsi yhtä kauan kuin sinä itse, joten osaa päästää niistä irti, kun tilanne on saatu selvitettyä. Älä jää vatvomaan, miksi minulle kävi näin. Keskity siihen, kuinka nopeasti pääsit jaloillesi ja pystyt karistamaan mokan pois itsestäsi.  

Kaikki tekevät virheitä. Olennaista ei ole epäonnistumisen välttäminen. Tärkeintä on käsitellä jälkiseuraukset. Niin voit kääntää katastrofin mahdollisuudeksi! #mokasin #opin

Teksti: Charlotta Forsberg
Kuva: GettyImages