Blogi

Johtaja, luo merkityksellisyyttä kohtaamalla ihminen ihmisenä – lue 3 vinkkiä alkuun!

Ihmisen kohtaamisesta on ollut lähiaikoina paljon puhetta. On ymmärretty, että kohtaamisissa piilee suurempi merkitys kuin vain asioista keskusteleminen tai sopiminen. Toisaalta usein ei ymmärretä, mitä kohtaaminen tarkoittaa – se liitetään monesti samaan asiayhteyteen keskustelun tai palaverin kanssa.

Toki nuo hetket ovat oivia tilanteita kohdata ihminen, mutta kohtaaminen ei ole yhtä kuin perinteinen keskustelu. On myös tunnistettavaa, että inhimilliset kohtaamiset työyhteisössä lisäävät työn merkityksellisyyttä ja siten lisäävät myös sitoutumista.

Huono seuramieskin pärjää kohtaamisissa

Olen huono seuramies. En osaa small-talkin perusteita, en osaa keskustella ihmisten kanssa kulttuurista tai sisustuksesta tai jostain muusta minulle oudommasta aiheesta, enkä oikein edes politiikasta. Sen sijaan olen huomannut, että osaan kuitenkin kohdata ihmisen ihmisenä. Olen ymmärtänyt, ettei minun tarvitse olla seuramies kohdatakseni ja antaakseni arvostukseni toiselle ihmiselle.

Joskus on ihan ok olla vain hiljaa tai keskustella jostain ihan muusta kuin mistä oli alun perin sovittu. Tärkeintä on arvostaminen ja kunnioitus. Kunnioitus tai sen puute huokuu ihmisestä läpi, halusit tai et. Aidolla kohtaamisella, siis hetkellä, jossa molemmat saavat olla omia itsejään kaikkine rosoineen ja mokineen, voi olla merkittäviä vaikutuksia meidän elämäämme.

Merkityksellinen kohtaaminen synnyttää hyvää

Muistan useita tilanteita, joissa minut on kohdattu ihmisenä. Samoin muistan myös useita tilanteita, jossa minut on kohdattu jonain muuna, esimerkiksi häiriköivänä teini-ikäisenä oppilaana yläasteella. Opettajien riesana ja haastavana oppilaana muistan kuitenkin kirkkaimmin ne hetket, kun minut kohdattiin ihmisenä, tekemisistäni huolimatta.

Olen usein muistellut ihmisiä, joilta olen saanut oppia jotain hyvää. Näissä muisteluissa usein nousevat esiin saman tyyppiset ihmiset. He ovat niitä, jotka ovat osanneet kohdata ihmiset ihmisinä, olivatpa he sitten opettajia, kavereiden vanhempia, kollegoja tai esimiehiä. He ovat ihmisiä, statuksestaan huolimatta. Jokaiselta löytyy varmasti vastaavia muistoja, hyviä sekä huonoja. On hyvä ajoittain kerrata mielessä niitä positiivisia muistikuvia ja tarkastella omaa toimintaa niiden valossa. Silloin on helpompaa valita, millä tavalla haluaa itse toimia. Kusipäitä mahtuu sekaan, mutta vain sinä itse voit vaikuttaa omaan reittiisi.

Hyvän kohtaamisen seurauksena tapahtuu hyviä asioita. Pysyviä ystävyyssuhteita, yhteistyökumppanuuksia, jonkun päivän pelastuksia, luottoa parempaan huomiseen, työlle lisää merkityksellisyyttä ja turvallisuuden tunnetta, siis asioita, joita meistä jokainen tarvitsee ja kaipaa.

3 vinkkiä merkitykselliseen kohtaamiseen

Kun seuraavan kerran kohtaat ihmisen, keskity siihen, että pyrit perinteisen keskustelun sijaan kohtaamaan ihmisen ihmisenä, ja välittämään hänelle fiiliksen, että arvostat ja välität. Tässä muutama ajatus, joista voit lähteä liikkeelle:

- Varaa kohtaamiseen riittävästi aikaa.

- Mene kohtaamiseen ilman, että muut asiat häiritsevät: tekemättömät työt, puhelinkin jne. Erilaiset lyhytharjoitteet auttavat, kuten mindfulness.

- Unohda tittelit ja asetelmat. Keskity ihmiseen ihmisenä, älä statuksena. Ole läsnä ja nauti.

Joonas Palosaari on Värväämö Oy:n toimitusjohtaja.

www.varvaamo.fi