Kuka saa valita kesäloman ajankohdan?
Lomaruletti pyörähtää, ja aina joku häviää. Kuka korjaa koko potin?
Vuosilomalain mukaan työntekijöillä on oikeus pitää 24 päivää kesälomaa 2.5.–30.9. välisenä aikana. Jokaisen työntekijän kesäloma pitää siis saada sopimaan tälle lomakaudeksi kutsutulle ajanjaksolle.
Työntekijän vuosiloman tarkemman ajankohdan määrää työnantaja, mutta miten tahansa pomo ei voi määräysvaltaansa käyttää. Työntekijällä on oikeus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta, ja työnantajan on kohdeltava työntekijöitään tasapuolisesti lomailuaikoja määrätessään.
Näistä hyvistä edellytyksistä huolimatta loma-ajoista sopiminen aiheuttaa monilla työpaikoilla hampaiden kiristelyä.
Kaikki eivät saa lomailla silloin kun haluaisivat, joten mielipaha on taattu jo ennen kuin lomakausi lompsahtaa käyntiin.
Lue myös: Laskeudu lomaan – rennosti
Vatvova työkaveri sieppaa
Työnantajan pitää ilmoittaa loman ajankohta työntekijälle pääsääntöisesti kuukautta, mutta aivan viimeistään kahta viikkoa ennen loman alkamista.
Kaksi viikkoa voi olla riittävä varautumisaika työntekijälle, jolla on mahdollisuus hurauttaa kesämökille heti kun loma alkaa. Puolella suomalaisista ei kuitenkaan ole käytössään kesämökkiä, eikä kahden viikon varoajalla välttämättä ole mahdollista löytää vuokramökkiä tai kohtuuhintaista lomamatkaa.
Viime tingassa lomat lukkoon lyövälle esihenkilölle ei välttämättä mahda mitään, mutta jokainen työntekijä voi ainakin ilmoittaa itse omat lomatoiveensa ajoissa esihenkilölle. Mikään ei nimittäin ota pannuun niin paljon kuin työkaveri, joka omia lomatoiveitaan vatvoessaan hankaloittaa muiden lomasuunnitelmien tekemistä.
Lue myös: Hyvän esihenkilön tuntomerkit
Perheellisten etuajo-oikeus korpeaa
Uudessa työssä aloittanut kollega saa usein ne lomaviikot, jotka muilta jäävät yli, vaikka on kenties porukasta kaikkein eniten loman tarpeessa – onhan uuden työn aloittaminen yksi suurimmista elämänmuutoksista.
Koulujen pitkä kesäloma tuottaa haastetta monessa perheessä, sillä lapsille pitää kehittää tekemistä peräti kymmeneksi viikoksi.
Ei ole kuitenkaan reilua, jos kesälomia jaetaan sen perusteella, kenelle on siunaantunut jälkikasvua.
Joskus kuulee perusteltavan, että loma on ainoa ajankohta, jolloin perhe voi kunnolla viettää aikaa yhdessä. Ajatusta voi haastaa kysymällä, eikö perhe saa viettää aikaa yhdessä ympäri vuoden, ja eikö tavallinen arki ole oikeaa elämää sekin.
Sinkuilla on omat haasteensa.
Yksin asuva joutuu pahimmassa tapauksessa viettämään lomansa yksin, jos ei saa mökkireissun ajankohtaa synkattua kaveriporukan muiden jäsenten lomien kanssa.
Yksin asuvalla ei ole perhettä jakamassa arkea, joten lomalla olisi erityisen tärkeää päästä viettämään aikaa läheisten kanssa.
Alkukesästä koiravauvan ottava voi yhtä lailla tarvita lomaa pörröisen pienokaisensa hoitamista varten, ja lapseton hoitaakseen kummilastaan tai pienempää sisarustaan. Perhetilanne ei saisikaan määrittää sitä, miten lomat jaetaan.
Lue myös: Oletko aina työnantajan tavoitettavissa?
Joustavuutta ja empatiaa tarvitaan
Lomia jaettaessa kannattaa asettua työkaverin asemaan ja miettiä asiaa toisen näkökulmasta. Voi esimerkiksi pohtia, kuinka levänneinä ja hyväntuulisina haluaa työkaverinsa takaisin lomalta.
Kannattaa myös miettiä, millaisena työkaverina haluaa tulla muistetuksi. Oletko joustava ja muut huomioiva vai lomatyranni, joka sabotoi muiden lomasuunnitelmia omiensa kustannuksella?
Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?
Kierrätys kunniaan
Eri työpaikoilla on erilaisia käytäntöjä lomista sopimiseen.
Lomia voidaan sopia esimerkiksi niin, että kaikki saavat pitää jonkin verran lomaa keskikesällä. Loma voidaan silloin tarvittaessa jakaa useampaan osaan niin, että loput lomasta pidetään joko alku- tai loppukesällä.
Monilla työpaikoilla hyödynnetään kiertävää lomalistaa.
Se on taannut, että parhaat lomaviikot osuvat itse kullekin joskus. Määräaikaisten työntekijöiden näkökulmasta kiertävä lomalista toimii onnettoman huonosti, sillä määräaikaiset jäävät kerta toisensa jälkeen nuolemaan näppejään, kun pitkäaikaiset työntekijät lomailevat parhaina ajankohtina.
Lue myös: Työsopimuslaki tuo turvaa ja velvollisuuksia
Kirjallinen lomatoive auttaa virkistämään muistia
Vielä vuosien päästä muistetaan, jos lomaa ei herunut serkun häitä tai omia lempifestareita varten. Sitäkin enemmän kirvelee, jos tietyt työkaverit napsivat vuodesta toiseen parhaat lomaviikot.
Jos lomista joutuu vääntämään työpaikalla vuodesta toiseen, voi olla fiksua esittää oma lomatoive kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla. Kun lomatoiveen on lähettänyt kirjallisena, siihen voi tarvittaessa palata myöhemmin. Sähköpostista voi tarkistaa, milloin oma lomatoive on viimeksi toteutunut, ja onko kohtelu ollut tasapuolista.