Irtisanoutuminen

Lähtijät – kun työpaikan vaihto on ainoa oikea ratkaisu

Kun työntekijä irtisanoutuu, hän kertoo suuntaavansa kohti uusia haasteita. Tosiasia kuitenkin on, että moni suuntaa ennen kaikkea pois vanhoista haasteista. Lähtijät-podcastin Liisa Holma kertoo oikeat syyt työpaikan vaihtoon.

Usein toistellaan, että työntekijät vaihtavat työpaikkaa ansaitakseen parempaa palkkaa. Toimitusjohtaja Liisa Holman mukaan väite ei täysin pidä paikkaansa, sillä palkka on vain yksi syy työpaikan vaihtoon.

– Palkka on myös syy jäädä nykyiseen työhön, sillä sen avulla ruokimme lapset ja pidämme asuntomme. Työpaikan vaihtaminen on iso riski, eikä tällaista riskiä oteta kevyin perustein, Holma sanoo.

Katso alasi palkat Oikotien palkkavertailusta

Holma on yhdessä Ulla Jonesin ja Minna Ruusuvuoren kanssa haastatellut yli sataa suomalaista selvittääkseen, miksi työntekijä lähtee. Haastattelujen pohjalta he ovat luoneet Lähtijät-nimisen podcastin, jonka toinen tuotantokausi julkaistaan syyskuussa 2022.

Työntekijä lähtee, koska työnantaja työntää luotaan

Palkkaa merkittävämpi syy työntekijän lähtöön on se, että työnantaja työntää työntekijää luotaan.

Tyypillisiä työntäviä seikkoja ovat Liisa Holman mukaan taitamaton johtaminen ja yrityskulttuuri, joka ei tunnu omalta.

Näiden pääkategorioiden alta löytyy lukemattomia muita syitä. Jos työtahti on liian hidas tai nopea, jos työpaikalla ilmenevään huonoon käytökseen ei puututa, jos tulosten annetaan ajaa ihmisten hyvinvoinnin edelle, jos työn vuoksi ei ole mahdollista elää oman näköistä elämää tai jos omat ja yrityksen arvot eivät kohtaa, työntekijä lähtee ennemmin tai myöhemmin.

Jos parannusehdotuksia tekevälle annetaan hankalan tyypin maine tai jos kriittinen suljetaan ulkopuolelle, työntekijä lähtee. Joskus voi olla niinkin, ettei työ yksinkertaisesti sovi omaan elämäntilanteeseen. Silloin työpaikan vaihto on ainoa mahdollinen ratkaisu.

Liisa Holman mukaan lähtijöiden joukossa on kuitenkin aina myös niitä työntekijöitä, jotka tuntevat vetoa toisaalle sen sijaan, että kokisivat yrityksen työntävän pois. Aina lähtijä ei siis ole varsinaisesti tyytymätön työnantajaansa, vaan näkee kiinnostavia mahdollisuuksia muualla. – Toki nämä kaksi menevät myös vähän päällekkäin, Holma sanoo.

Lue myös: Mistä tietää, että on aika vaihtaa työpaikkaa? – 5 syytä hakea uutta työtä

Työntekijä lähtee, koska ei uskalla avata suutaan

Yksi merkittävimmistä syistä työntekijän irtisanoutumiseen on se, ettei yrityksissä puhuta asioista avoimesti. Asioita jää käsittelemättä ja työntekijä hilloaa pahaa oloaan, vaikka aamuisin ahdistaa lähteä työpaikalle.

Kun turvallisuuden tunnetta ei ole, henkilöstökyselyihin ei uskalleta vastata eikä ideoita esittää.

Edes lähtökeskustelussa ei välttämättä kuulla totuutta siitä, miksi työntekijä lähtee. Liisa Holma ymmärtää työntekijää, joka ei tuo ongelmakohtia esiin työpaikalla, ja peräänkuuluttaa johdon vastuuta keskustelevan kulttuurin luomisessa.

– Kuka hyvää hyvyyttään kertoo, että esihenkilö on huono johtaja, jos on riskinä, ettei se tieto pysy salassa? Jos tieto vuotaa esihenkilön korviin, siinä voi menettää työpaikkansa, tai ainakin yhden hyvän suosittelijan, hän konkretisoi.

– On johdon tehtävä rakentaa sellainen kulttuuri ja luoda sellainen ilmapiiri, että ihmiset uskaltavat tuoda esiin ideoita ja kritiikkiä. Muuten ei ole uudistumisen eikä kasvun mahdollisuuksia, ja muuten ihmiset lähtevät.

Lue myös: Miten sinua johdetaan? Tunne eri johtamistyylit

Irtisanoutuminen mielessä heti kättelyssä? Lue myös: Koeajalla irtisanoutuminen

Rakentava työkulttuuri voi hillitä työpaikan vaihtoa

Liisa Holmaa korpeaa se, miten vähän johtamiseen panostetaan monissa yrityksissä. Työntekijöitä lähtee, jos ihmisten johtajiksi nimitetään henkilöitä, jotka eivät ole kiinnostuneet ihmisten johtamisesta, ja jos edes esihenkilöt itse eivät tiedä, mitä heiltä odotetaan johtajina.

Holma muistuttaa, etteivät johtajat kuitenkaan ole yksin vastuussa kaikesta, ja että esihenkilöt toimivat huonosti ja väärin myös silkkaa tietämättömyyttään.

– Kannattaa miettiä, millä tavalla voisi antaa rakentavaa palautetta ja luoda hyvää keskusteluyhteyttä. Jos et ymmärrä toista, ole kiinnostunut ja kysy, miten hän näkee asian. Näin voit oppia ymmärtämään, miksi toinen toimii niin kuin toimii.

Lue myös: Hankala pomo ja huonoa johtamista? Toimi näin

Työntekijä lähtee, koska vaihtamalla paranee

Liisa Holma kertoo haastatelleensa ihmisiä, jotka ovat olleet ”suoraan sanottuna aivan liian kauan” väärässä työpaikassa. – Ihmiset uupuvat tai sairastuvat masennukseen ennen kuin lähtevät, hän kuvailee.

Holma on huomannut, että työntekijä voi alkaa tuntea olevansa vääränlainen, jos ei viihdy työpaikassa. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että työntekijässä olisi jotakin pielessä – ei, vaikka työkaverit viihtyisivät samassa työpaikassa mainiosti.

Älä mieti, onko sinussa jotakin vikaa. Ei ole, vaan match on huono! Voit kukoistaa jossain toisessa työpaikassa.

Holma kannustaakin pahaa oloa töissä tuntevia muistamaan, että oma työ ja elämä voivat parantua vaihtamalla. – Olet ansainnut sen, että sinun on kiva mennä aamulla töihin, hän muistuttaa.

Jos töihin ei ole mukava mennä, kurkkaa Oikotieltä avoimet työpaikat.

Lue myös: Työstä irtisanoutuminen – tee irtisanomisilmoitus ja ota huomioon myös nämä seikat.

Toimittaja: Liina Hurri
Kuvaaja: Kuvassa Lähtijät-podcastin tekijät Minna Ruusuvuori (vas.), Liisa Holma ja Ulla Jones.