Blogi

Lomautusaika hyödyksi

Työstä lomautetuksi joutuminen on harmillista moneltakin kantilta, mutta lomautusajasta voi yrittää ottaa myös hyödyn irti – ammatillisesti ja muutenkin.

Monelle suomalaiselle on tänä keväänä osunut lomautus eteen, jopa kuukausien ajaksi tai sitten vain muutamaksi viikoksi. Lyhyen lomautusajan moni ottaa loman ja levon kannalta – etenkin jos taloudellinen tilanne sen sallii – mutta kuukausia kestävä lomautusjakso saattaa jo puuduttaa, vaikka kuinka tauko työelämään aluksi tuntuisikin olevan paikallaan.

Kuukaudessa ehtii jo oppia

Lomautusaika kannattaa ehdottomasti hyödyntää levon lisäksi muutenkin: lomautusaika voi olla otollista aikaa itsensä ja oman ammatillisen kehittymisen, itsetutkiskelun ja pohdiskelun, uuden oppimisen tai vaikkapa muiden auttamisen kannalta. Jos tiedossa on pidempi lomautusjakso, alun lomailun jälkeiselle ajalle kannattaa miettiä ja suunnitella sellaista tekemistä, joka haastaa, motivoi, opettaa uutta tai kehittää olemassa olevaa osaamista tai ihan vaan auttaa rytmittämään arkea ja tuntuu kivalta kun työrutiineja ei ole. Pohdi vaikka seuraavia vaihtoehtoja omalle lomautusjaksollesi.

1. Pysähtyminen ja uran uudelleen kalibrointi
Nyt jos koskaan on aikaa pohtia omaa uraa ja työtä pitkäjänteisemmin kuin arjen puristuksissa: pysähdy miettimään, teetkö sellaista työtä, josta nautit ja pidät vai olisiko tämä hyvä hetki harkita suunnan muutosta. Etäisyyden ottaminen töihin tekee itse kullekin aika-ajoin hyvää: usein se tapahtuu pidemmän loman lopussa tai vanhempainvapaalla luonnostaan, mutta nyt aktiiviselle uran uudelleen kalibroinnille voi olla tarvetta. Jos et ole aivan varma, mitä työuraltasi haluat, nyt voisi olla hyvä hetki suunnitella sitä.

2. Harrastuksesta ammatti
Moni haaveilee rakkaan harrastuksen työksi muuttamisesta. Jos harrastuksesi on sellainen, joka ei vaadi tuhottomia investointeja alkuun pääsemiksi, mikset nyt kokeilisi voisitko tehdä harrastuksestasi ammatin? Lomautusajalla kokeilu voi sujua vaivattomasti kun aikaa on eikä päätöstä vakityöstä irtautumisesta tarvitse vielä tehdä. Samalla voit kokeilla kevyesti, onko harrastus ylipäätään sellainen, jossa viihtyisit päivittäin ja joka maksaisi vieläpä palkan.

3. Hyväntekeväisyystyö tekee itsellekin hyvää
Moni innostuu lomautuksen aikana hyväntekeväisyystyöstä, jolle työn ohella ei jää riittävästi aikaa. Jos et ole aiemmin tehnyt hyväntekeväisyystyötä, mutta asia kiinnostaisi, mieti ensin minkä asioiden parissa tehtävä hyväntekeväisyystyö kiinnostaa eniten, tai voisitko ehkä tarjota ammatillista osaamistasi jonkun hyväntekeväisyysorganisaation käyttöön lomautuksen aikana. Aina ei tarvitse lähteä keräyslipas kädessä kaduille tai roskia keräämään, vaan auttaa voi niissä asioissa, joissa itse jo on hyvä.

4. Uudet taidot - työhön ja työn ulkopuolelle
Perus nyrkkisääntö uuden tavan oppimiselle on 21 päivää eli kolme viikkoa kestää juurruttaa uusi tapa elämään. Samoin uuden taidon harjaannuttamiselle yhtäjaksoinen pidempi aika tekee hyvää. Ehkä käytät lomautuksen tarjoaman ajan uuden taidon oppimiseen, oli se sitten ammatillista tai vapaa-aikaan liittyvää. Verkko on nyt pullollaan ilmaisia koulutuksia ja webinaareja, joista kannattaa katsastaa molempiin tarkoituksiin tarjontaa.