Minä-aika – mitä se on?
Vietätkö riittävästi ns. minä-aikaa eli käytätkö aikaa oman hyvän olosi lisäämiseen? Fuze Tea tutki yhdessä johtavien neurotieteilijöiden ja Oxfordin yliopiston professori Russell Fosterin kanssa minä-aikaa ja sen merkitystä jokapäiväiseen elämään.
Työikäisillä on Länsi-Euroopassa käytettävissään noin tunti minä-aikaa päivässä, jossain maissa muutama minuutti alle ja joissakin muutama minuutti yli tunti. Vähiten omaa aikaa on käytettävissä erityisesti maanantaisin, mutta oma aika on kortilla myös muina arkipäivinä. Eniten omasta ajasta nautitaan kaikissa Länsi-Euroopan maissa sunnuntaisin, mikä on useimmille perinteisesti vapaapäivä.
Kun eurooppalaisilla on käytettävissään omaa aikaa, he kuuntelevat yleensä musiikkia, käyttävät puhelintaan, katsovat televisiota tai lukevat. Kävelylenkit ja päiväunet ovat myös suosittuja oman ajan puuhia. Sen sijaan omien kuvien ottaminen ja kuvien käsittely, autoilu, kielten opiskelu ja meikkaaminen eivät ole sellaista tekemistä, joka mielellään omaksi ajaksi.
Arki kuormittaa
Ihmiskunnan historiassa ei ole koskaan eletty vastaavaa aikaa, jolloin valtaväestön odotetaan olevan yhtä aikaa luovia sekä samalla reagoimaan jatkuviin muutoksiin. Työkulttuuri on muuttunut luonteeltaan huomattavasti – ja tavoitettavissa ollaan jatkuvasti. Arjelle on ominaista unen puute, jatkuva sähköpostien ja puhelimen seuraaminen. Nämä lisäävät yhdessä kasvavien luovuusvaatimusten kanssa stressiä, uupumusta ja levottomuutta.
Monet ihmiset sanovat olevansa luovimmillaan ja parhaimmillaan silloin, kun he eivät ole työpaikalla. Jatkuvat häiriöt ja valppaana olo rasittavat ja estävät luovuuden.
Minä-aika tarkoittaa asioiden tarkastelemista etäämmältä sekä ajattelun ja rentoutumisen priorisoimista niin, ettei suorita koko ajan jotakin. Tällainen aika nähdään hyvänä keinona alentaa stressiä, ladata akkuja ja edistää luovaa ajattelua.
Eurooppalainen tutkimus selvitti minä-ajan merkitystä
Fuze Tea tutki yli 9000 aikuisen elämää Euroopassa* ja selvitti, mitä minä-aika merkitsee heille. Keskeinen huomio tutkimuksessa oli, että kaikki haluavat kaksinkertaistaa minä-ajan määrän omassa elämässään. Minä-ajalla nähtiin myös selkeitä hyötyjä: omaan aikaansa panostavat kertoivat olevansa tyytyväisempiä elämäänsä, kokivat elämänsä mielekkäämmäksi ja kertoivat kokevansa useammin onnellisuutta ja luovuutta.
Miten minä-aikaa voisi sitten lisätä elämäänsä?
Mikrotason minä-aika on hyvä alku. Ylimääräisen 30 minuutin löytäminen itselleen joka päivä voi olla useille melko haastavaa, mutta minä-ajan voi pilkkoa osiin. Usein omaksi pieneksi minä-ajaksi riittää, kun irtautuu hetkeksi työtehtävästä, käy vaikka pienellä kävelyllä tai kuuntelee rentouttavaa musiikkia.
Vinkit minä-ajan lisäämiseen:
1. Ota virtaa pienistä hetkistä. Minä-aika on helppo palastella osiin. Keskeytä työnteko hetkeksi. Lähde pienelle kävelylle, pidä virkistävä juomatauko, syö lounas puistonpenkillä jne.
2. Hyödynnä työmatkat asioiden hoitamiseen. Viestittele perheenjäsenten, ystävien ja sukulaisten kanssa jo työmatkalla, niin saat enemmän aikaa itsellesi, kun olet kotona.
3. Kirjoita, piirrä ja unelmoi. Käsittele ja pohdi omia tunteita ja tuntemuksiasi luovasti piirtämisen, kirjoittamisen ja unelmoimisen keinoin.
4. Jäsentele aikasi. Ennen töistä lähtemistä käsittele ja poista sähköpostistasi sellaiset viestit ja pyynnöt, jotka saattaisivat vaivata sinua vielä kotona. Sulje sitten puhelimesi sähköposti ja yritä unohtaa työasiat hetkeksi.
5. Organisoi kotitöitä. Moniin palveluihin ruokaostoksista siivoukseen on saatavilla tekijöitä ja erilaisia applikaatioita. Mieti voisitko siirtää jotakin kotitöistä muiden tehtäväksi, niin saisit enemmän omaa aikaa.
6. Nuku tarpeeksi. Riittävä uni auttaa sinua pysymään virkeänä, terveempänä, onnellisempana ja luovempana. Myös uni on parasta mahdollista minä-aikaa. Kokeile vaikka!
*Iso-Britannia, Tanska, Belgia, Ranska, Saksa, Hollanti, Norja ja Ruotsi.
Lähde: Fuze Tean teettämä tutkimus, Coca-Cola Suomi