Blogi

Mitä vastuulliselta kesätyönantajalta vaaditaan?

Kuvassa Paula Narkiniemi.

Vastuullisuusvaatimukset työnantajia kohtaan kasvavat kasvamistaan – ja se on vain hyvä asia. Vastuullisuusvaatimuksia ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä lopulta kyseessä on aika perusjutut, joiden soisi toteutuvan jokaisella työpaikalla huolimatta siitä, oletko kesätyöntekijä tai kokenut konkari. Muutama juttu kuitenkin kannattaa palauttaa mieliin näin kesätyösesongin ja -rekrytointien kynnyksellä.

Kesätyöntekijän kohdalla onnistunut työrupeama on erityisen tärkeää jo siitä lähtökohdasta, että usein kesätyö on nuoren ensikosketus työelämään ja näin ollen työnantajalla on iso vaikutus siihen, miten nuori jatkossa kokee työelämän omakseen ja millaisia mielikuvia siitä syntyy. Vastuu on siis toki suuri, mutta lopulta ollaan tosi perusasioiden äärellä. Vastuullinen kesätyönantaja ei ole ihmeitä tekevä supertoimija, vaan inhimillinen ja ihmislähtöinen mahdollistaja, jolla on perusasiat hanskassa.

Lue myös: Mikä on Vastuullinen työpaikka -yhteisö?

Jokaisen työnantajan kannattaa kuitenkin muistutella itselleen seuraavat asiat, jotta tulevankin kesän kesätyöntekijät saavat mahdollisimman hyvän työkokemuksen:

1. Mielekäs työ

Tätä tulisi miettiä hyvissä ajoin ennen kuin koko kesätyöntekijän rekrytointipäätös tehdään: millaisiin tehtäviin ja millä odotuksilla kesätyöntekijää haetaan? Harvassa ovat onneksi enää silkat kahvinkeittovastuut, mutta vaikka tarjolla olisi kiva toimistoduuni, muuttuu työkokemus puuduttavaksi, jos töitä ei ole organisoitu tai mietitty etukäteen yhtään ja päivät täyttyvät epämääräisistä toimeksiannoista. Työnkuva kannattaa miettiä huolella ja arvioida vielä kertaalleen valitun henkilön vahvuuksia tukevaksi ja uutta opettavaksi.

2. Huolehdi, että työnhakukokemus on hyvä ja toimiva

Kuten muussakin rekrytoinnissa, kaikki alkaa jo työnhakuprosessista ja sen tarjoamasta kokemuksesta. Perusasioihin kuten hakijaviestintään, aikatauluihin ja prosessin läpinäkyvyyteen kannattaa panostaa ja huolehtia, että myös ei-valituille hakijoille viestitään hyvissä ajoin. Kesätyöntekijöiden kohdalla kannattaa myös huomioida se, että nuoret ovat monesti ensi kertaa vastaavassa prosessissa mukana ja näin ollen saattavat kaivata perusasioidenkin läpikäymistä selkeästi.

Lue myös: Alle 18 -vuotias kesätyöntekijä tulossa taloon? Työnantajan muistilista!

3. Perehdytys ja ohjaus kuntoon

Kun kohdan 1 asiat on mietitty ja rekrytointi saatettu maaliin kohdan 2 mukaisesti, on aika huolehtia siitä, että kesätyöntekijä saa riittävän perehdytyksen ja ohjauksen työhönsä. Tämä vaatii hiukan aikaa ja panostusta, sillä nuorta ei voi laittaa yksin vastuuseen omasta työstään, saati sen lopputuloksista. Kesätyöntekijälle kannattaa valita ohjaaja, joka perehdyttää ja seuraa kesän mittaan työn edistymistä ja käy palautekeskusteluita kesätyöntekijä kanssa.

4. Oikeudenmukainen ja tasapuolinen kohtelu

Vaikka kesätyöntekijä onkin työuransa alkumetreillä eikä kokemusta vielä tietenkään ole, ansaitsee tämä yhtä lailla tasapuolisen ja oikeudenmukaisen kohtelun työpaikallaan kuin muutkin työntekijät.

5. Kohtuullinen palkka ja kirjalliset dokumentit työstä

Kesätyöntekijä ei ole ilmaista työvoimaa, vaan ansaitsee kohtuullisen palkan työrupeamastaan. Palkka määräytyy kesätyöntekijälläkin mahdollisen aiemman kokemuksen ja opintojen perusteella. Sanomattakin toivottavasti on selvää, että reilun liksan lisäksi kesätyöntekijälle tarjotaan ennen työn alkamista kirjallinen työsopimus ja työsuhteen päätteeksi kirjallinen työtodistus.

Tsemppiä kesätyöntekijärekrytointeihin!

Lue myös: Millainen on vastuullinen työpaikkailmoitus?