Miten selvitä työpaikan menetyksestä?
Kun menettää työpaikkansa, lamaantuu helposti. Elämänmuutos on usein pysäyttävä kokemus, kun ei enää olekaan työpaikkaa minne mennä.
Psykologi, kriisiterapian asiantuntija Soili Poijula kirjoitti kirjan, jossa hän puhuu terapeutin kokemuksellaan irtisanomisen aiheuttamasta suuresta muutoksesta. Miten selviytyä työpaikan menetyksestä -kirja on hyvä tietopaketti kaikille joita työttömyys on kohdannut.
Irtisanominen on kriisi
Irtisanominen merkitsee yleensä syvälle käyvää kriisiä, ja ihmiset reagoivat siihen eri tavoin. Toinen selviää työpaikan menetykseen liittyvästä shokista nopeasti ja pääsee kiinni ”uuteen elämään”, toinen suree pitkään ja jumiutuu pettymyksen tuomaan traumaansa, johon saattaa sisältyä myös vihaa.
Onkin normaalia, että ihminen joutuu tekemään surutyötä menettäessään työpaikkansa. Poijulan kirja opastaa kannustavasti ja käytännönläheisesti miten tätä surua voi käsitellä ja miten siitä voi selvitä. Näin irtisanottu toipuu ja pystyy taas hakemaan uutta työtä.
Työn menetys on psykologiassa todettu yhdeksi elämän traumaattisimmista kokemuksista. Suomessa irtisanotaan työntekijöitä päivittäin, mutta usein irtisanottu jää yksin.
Samalla kun irtisanotun pitää selviytyä menetyksen aiheuttamasta traumasta ja surusta, hänen odotetaan myös hakevan tehokkaasti uutta työtä. Suomesta puuttuvat niin järjestelmä kuin toimijatkin, jotka auttaisivat irtisanottua kriisissään. Irtisanomisesta toipuminen ja uuden työn löytäminen ovat pitkälti yksilön omissa käsissä.
Neuvoja irtisanotulle:
Raha-asiat kuntoon
Laita raha-asiasi kuntoon viimeistään siinä vaiheessa, kun sinut irtisanotaan. Tarvitset tarkan kuvan siitä, mitä omistat ja kuinka paljon rahaa tarvitset kuukaudessa ylläpitääksesi nykyisen elämäntyylisi. Tee konkreettinen, mutta realistinen budjetti seuraavalle 6-12 kuukaudelle. Neuvottele pankin kanssa lainanlyhennyksistä ja pidä maksuvapaata tarvittaessa. Realisoi omaisuuttasi, jos voit – esim. myy perheen toinen auto tms. Muista, että asuntolainankorot saa vähentää verotuksessa, mutta kulutusluottojen korkoja ei. Keskustele raha-asioista avoimesta puolisosi ja ystäviesi kanssa, voit saada arvokasta tukea ja hyviä neuvoja.
Irtisanomisehdot kannattaa tarkistaa
Tutki ovatko irtisanomisesi ehdot reilut. Eroraha ei ole palkkio pitkästä tai lojaalista urasta. Sen sijaan se on kohtuullinen silta tulevaan työllistymiseen ja perustuu asemaasi organisaatiossa, palvelusaikaasi, ikääsi, ennakoituun uudelleentyöllistettävyyteesi ja alaasi.
Säilytä arvokkuutesi ja ammatillisuutesi
Tuuleta tunteitasi luottoystävän seurassa. Jos sinulla ei ole ketään kenelle puhua ja purkaa tilannetta, soita esimerkiksi palvelevaan puhelimeen. Osallistu mahdolliseen irtisanottujen vertaistukiryhmään, jollaisia voit löytää esimerkiksi netistä googlaamalla. On erittäin tärkeää, että arvostat itseäsi ja omaa ammattitaitoasi irtisanomisesta huolimatta. Älä käyttäydy kuin ”uhri”, sillä se voi ainoastaan vahingoittaa tulevia työllistymisen mahdollisuuksiasi.
Älä hyppää työnhakuun heti
Hengähdä hetki irtisanomisen jälkeen, ennen kuin alat aktiivisesti hakea uutta työpaikkaa. Kun olet juuri joutunut luopumaan työpaikastasi, loukkaantumisesi ja vihasi saattavat näkyä haastattelutilanteessa. Refleksikäyttäytyminen haiskahtaa paniikilta, eikä sovellu ammattilaisen imagoon. Uraa koskevat päätökset ovat tuossa tilassa liian haastavia eli anna ajan rauhassa kulua ja tartu toimeen vasta hetken aikaa toivuttuasi.
Työnhaun aika
Kun koet olevasi valmis hakemaan uutta työpaikkaa, se on uusi kokopäivätyösi. Se ei silti tarkoita, että sinun tulee hakea työpaikkaa 24 tuntia vuorokaudessa – tarvitset myös muuta sosiaalista elämää, omaa aikaa, palautumista ja perheen kanssa olemista.
Työnhaussa on tärkeää hahmottaa realistinen käsitys omasta osaamisesta. Hyvä itsetuntemus on lähtökohta oman paikan löytymiselle työelämässä. Työpaikkahakemusten tekemistä ja työhaastatteluja kannattaa harjoitella työnhakukurssilla tai itsenäisesti. Alan kirjallisuus ja netti ovat täynnä apukeinoja työnhakijalle. Esimerkiksi Soili Poijulan kirjassa on useita käytännönvinkkejä ja harjoituksia työpaikan menetyksestä selviämiseen ja työnhaun tueksi.
Onnea työnhakuun!
Lähde: Soili Poijula: Miten selviytyä työpaikan menetyksestä, Kirjapaja.