Työnhaku

Muuttaisitko työn takia?

Kannattako työn takia muuttaa uudelle paikkakunnalle? Mitä tehdä, kun vaakakupissa painavat mielekäs työ, parisuhde ja tutusta ympäristöstä luopuminen?

Viivi Nykänen muutti elokuun alussa Jyväskylästä Helsinkiin. Muuton syynä oli kiinnostava työprojekti laajenevan Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön YTHS:n rekrytointikoordinaattorina.

Muuttotarve ei tullut yllätyksenä, sillä jo tradenomin opinnot aloittaessaan Nykänen tiedosti alan töiden keskittyvän vahvasti pääkaupunkiseudulle. Valmistuttuaan hän ehti kuitenkin työskennellä  1,5 vuotta henkilöstökonsulttina Jyväskylässä.

– Muuttoa harkitessa mietin, kuinka se veisi uraani eteenpäin. Tärkein motivaattori oli ehdottomasti se, että tarjottu projekti on itsessään ainutlaatuinen ja mielekäs.

YTHS:n toiminta laajenee, koska vuoden 2021 alussa voimaantuleva uusi laki siirtää myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhoidon YTHS:n alaisuuteen. Siksi uusille rekryille on nyt tarvetta.

Parisuhde kestää matkustelun

Muuttopäätös ei ollut yksin Nykäsen vaan asiaa pohdittiin eri kanteilta miesystävän kanssa.

– Mies otti asian ihan hyvin. Hän on katsellut minua jo useamman vuoden ja ehkä hänestä on kivaa, ettei kotona ole koko ajan joku nalkuttamassa, Nykänen nauraa.

Vaikka Nykänen on aina asunut Jyväskylässä, on hän liikkuvaista sorttia ja tottunut matkustelemaan paljon. Siinä mielessä välimatka ei tuntunut pariskunnasta ongelmalta. Junalla tai bussilla välimatka taittuu reilussa neljässä tunnissa ja etätyöskentelyn avulla viikonloppuvierailuja on helppo venyttää pidemmäksi.

– Muuttoani pohtiessa puhuimme parisuhteen pelisäännöistä ja mietimme, miten näkeminen onnistuu. Sovimme, että vierailemme toistemme luona vuoroviikoin, koska vastuu näkemisestä ei saa jäädä vain toisen harteille. Yhtä tärkeää on, ettei kummallakaan ole lähtökohtaista oikeutta edellyttää toista muuttamaan tai jäämään.

Joku on aina etänä

Muuttopäätöstä pohtiessa Nykänen pitää tilannettaan helppona, koska hänellä ei ole lapsia tai muita isompia sitoumuksia kotikaupunkiinsa. Hän epäilee kuitenkin, että tilanne olisi ollut eri, jos tarjottu työpaikka olisi vaikka Kuusamossa.

– Kohtuullinen etäisyys, hyvät liikenneyhteydet ja etätyömahdollisuudet ovat päätöksen kannalta tosi tärkeitä. Vaikka olen paljon toimistollamme, YTHS on valtakunnallinen organisaatio, jolla on työntekijöitä ympäri Suomen. Näin työskentelemme joka tapauksessa paljon etäyhteyksien kautta, sillä osa esimiehistä tai tiimin jäsenistä on aina toiselle paikkakunnalla.

Koronan myötä etätyöskentelykäytäntöjä on hiottu kuntoon kesän aikana niin monessa yrityksessä, että Nykänen uskoo digiloikan muuttavan työskentelyä pysyvästi. Pääkaupunkiseudulle muuttamisen vastatrendinä monet kaupungissa asuvat haikailevat nyt maaseudun rauhaan ja tahtovat venyttää mökillä tai loma-asunnolla oloa pidemmälle syksyyn, koska työtä voi tehdä sielläkin.

– Enää kaiken ei tarvitsekaan tapahtua Helsingissä.

Muuton ei tarvitse olla ikuinen

Jos uutta helsinkiläistä muutossa jonkin harmittaa, niin se, ettei pääkaupungin tapahtumatarjonnasta pääse tänä syksynä nauttimaan odotetulla tavalla. Syksyn aikana Nykänen odotti pääsevänsä esimerkiksi Slushiin, joka monien muiden tapahtumien tapaan on peruttu.

Tapahtumien sijaan Nykänen on tutustunut lähialueeseensa ja tavannut Helsingissä asuvia ystäviään.

Kiinnostavan työn myötä muutto tuntui silti hyvältä ratkaisulta.

– Kannustan jokaista harkitsemaan muuttoa vakavasti, jos oma elämäntilanne sen vaan sallii.

Eihän siinä mitään häviä, jos kokeilee, ja aina voi palata takaisin. Monethan keräävät työkokemusta muutaman vuoden ja hakevat sitten sopivia tehtäviä tutulla paikkakunnalla.

Toimittaja: Anna Väre