Blogi

Näkemys, mitä väliä?

"Olet hyvä näkemysjohtaja. Olen tavannut myös johtajia, joilla näkemysten puute on vaikeuttanut uudistustyötä." Sain tämän palautteen aivan äskettäin. Harva meistä tulee työssään pohtineeksi, että mikä merkitys näkemyksellä on. Monet eivät todennäköisesti ole edes pohtineet koko asiaa. Minullekin tämä taas kirkastui tuon palautteen kautta. Mikä merkitys näkemyksellä on, ja kenellä tuota näkemystä pitäisi olla?

Näkemysjohtajuus on minulle laajempi asia kuin visio. Se on sen ymmärtämistä mihin pyritään, sen näkemistä mikä on olennaista sekä sitten vielä sen viestimistä ympärillä oleville. Mutta se ei riitä, että johtajalla on näkemystä. Itse asiassa vielä tärkeämpää on, että ihmisillä hänen ympärillään on näkemystä.

Näkemyksestä ei saa eikä pidä tehdä elämää suurempaa asiaa. Meillä jokaisella, aivan jokaisella, on näkemyksiä asioista ja me viemme elämäämme ja asioitamme kohti tuota näkemystä. Kun tuo on meille luonnollista, niin kysymys onkin, että teemmekö tuota luonnollista asiaa myös työssämme? Katsommeko omaa tekemistämme sillä silmällä, että tuohon minä pyrin, tuo on se oikeasti tärkeä asia minun työssäni (se tulos joka minun pitää saavuttaa) ja sen saavuttaminen onnistuu parhaiten, kun ympärillä olevat ihmiset tietävät nuo asiat.

Muistat ehkä aikaisemman blogini, jossa kirjoitin terveydenhuollosta: Tunneäly, tuhraa hömppää? Siellä jännittäneellä henkilöllä oli näkemys siitä, että minut pitää saada hoidettua. Vasta toissijaisena tekijänä oli hänen työstään pienenä osuutena ollut kanyylin laittaminen. Kun hänellä oli näkemys sekä kyky ja rohkeus viestiä, niin hän pystyi tekemään ratkaisun, joka varmisti olennaisen asian, hoidon onnistumisen.

Esimiehen usein odotetaan olevan se näkemyksen johtaja, näkemyksen jakaja ja näkemykseen liittyvien asioiden päättäjä. Useammalta menestyneeltä johtajalta olen saanut kuulla ja oppia, että yksi johtajan tärkeimpiä näkemyksiä on näkemys siitä, miten saada muut ihmisen näkemään oma työnsä. Ja sitten auttaa heitä siinä työssä.

Tuolla saamassani palautteessa puhuttiin uudistustyöstä. Se olikin juuri siinä projektissa olennaista. Mutta itse asiassa kaikkialla pitäisi tapahtua kehittymistä, pienten askelten kautta kohti parempia työtapoja menemistä. Muun muassa Great Places to Work- organisaation tutkimukset menestyvistä yrityksistä kertovat, että menestys rakentuu muutamien, kaikille yhteisten tekijöiden varaan. Niistä yksi on kaikkien osallistuminen toiminnan kehittämiseen, kukin omalla tasollaan ja tavallaan.

Mistä sitä näkemystä sitten löytää? Meille kaikille on luontaista, että meillä on näkemystä. Tuon  voimavaran käyttöön saaminen vaatii kolmea asiaa; itsetuntemusta, hyvää organisaatiokulttuuria ja harjoittelua. Näistä kolmesta kaikkein tärkein on itsetuntemus. Jollei tiedä, millainen oma ajattelumalli on suhteessa muihin työpaikalla, niin ei oman näkemyksen saaminen voimavaraksi ei onnistu.

Onneksi on olemassa hyviä työkaluja, joita käyttäen me asiantuntijat voimme auttaa itsetuntemuksen parantamisessa. Joko sinä olet hyödyntänyt näitä mahdollisuuksia?

Kari I. Mattila, Johtajuuden kehittäjä, Improving Your leadership
www.johtajuustaito.fi