Nuoret naiset ovat työelämässä laajasti miehiä tyytymättömämpiä
Yhteen asiaan nuoret naiset ovat miehiä tyytyväisempiä: palkkaansa. Suomalaisnuorten kokemus työelämästä on kuitenkin kokonaisuutena erinomaisella tasolla. Työpaikkaa hakiessa ja valitessa työnantajan vastuullisuus on nuorille huomattavasti tärkeämpää kuin koko aikuisväestölle.
Nuorten naisten kokemus työelämästä on laajasti negatiivisempi kuin nuorten miesten. Tieto selviää Vastuullinen kesäduuni 2023 -tutkimuksesta, johon vastasi 13 162 suomalaista tänä vuonna kesätöissä ollutta nuorta.
Nuoret naiset ovat nuoria miehiä tyytymättömämpiä erityisesti siihen, kuinka onnistuneesti heidät otetaan osaksi työyhteisöä sekä siihen, paljonko heidän mielipiteitään kuunnellaan. Sekä siihen, kuinka matalalla kynnyksellä naiset kokevat voivansa keskustella työpaikalla esihenkilöidensä ja kollegojensa kanssa. Nuoret naiset ovat nuoria miehiä tyytymättömämpiä myös siihen, miten esihenkilöt ja kollegat pyrkivät auttamaan nuoren työssä kehittymistä.
Lisäksi nuoret naiset ovat työelämässä nuoria miehiä tyytymättömämpiä tasavertaisuuskokemukseensa, saamaansa perehdytykseen ja työyhteisön ilmapiiriin.
Nuoret naiset ovat sen sijaan nuoria miehiä tyytyväisempiä palkkaansa.
– Naisista on kesätyöpalkkaansa täysin tyytyväisiä 44 prosenttia ja jokseenkin tyytyväisiä 34 prosenttia. Eli yhteensä 78 prosenttia. Miehistä vastaavat prosentit ovat 40 ja 32, Oikotie Työpaikkojen johtaja Päivi Salminen-Kultanen kertoo ja jatkaa:
– Mielipide-ero on yllättävä, sillä naisten palkkatulot ovat Suomessa keskimäärin pienempiä kuin miesten. Vuonna 2021 naisen euro oli 84 senttiä. Silti palkkaansa nuoret naiset ovat tyytyväisiä.
Tyytymättömämmät naiset kuitenkin suosittelevat
Vaikka nuoret naiset ovat töissään laajasti nuoria miehiä tyytymättömämpiä, naiset kuitenkin jatkavat saman työnantajan palveluksessa yhtä mielellään kuin miehet.
– Naiset sekä jatkavat saman työnantajan palveluksessa että suosittelevat työtään yhtä innokkaasti kuin miehet. Vaikka ovat selkeästi tyytymättömämpiä kuin miehet. Se voi olla yksi syistä, jotka pitävät yllä tätä eroavaisuutta sukupuolten työtyytyväisyydessä. Samaa eroavaisuutta kun näkyy ylipäätäänkin työelämätutkimuksissa, ei vain nuorilla, Salminen-Kultanen kommentoi.
Suomalainen työelämä on länsimaisessa vertailussa poikkeuksellisen sukupuolittunutta. On länsimaisittain epätavallista, että maan sisällä alat ovat jakautuneet suomalaisen selkeästi naisten töihin ja miesten töihin. Naisia on paljon enemmän julkisella sektorilla ja yksityisen sektorin palveluammateissa, miehiä rakennusalalla, turvallisuusalalla, teollisuudessa ja viennissä.
Vastuullinen kesäduuni 2023 -tutkimuksen vastaajat ovat 15–25-vuotiaita. Vastaajista on naisia 60 prosenttia ja miehiä 40 prosenttia. Tutkimus on Oikotien ja sen toteutti tutkimusyhtiö Iro Research. Tutkimus tutkii suomalaisten nuorten viihtymistä työelämässä. Tutkimus jakaa työnantajat kolmeen kategoriaan: pienet ja keskisuuret työnantajat, 250–1000 työntekijän suuret työnantajat sekä yli 1000 työntekijän työnantajat.
Tyytyväisimmät nuoret Pohjois-Savossa, apeimmat Varsinais-Suomessa
Maakunnallisessa vertailussa työelämässä viihtyvät parhaiten nuorista pohjoissavolaiset. Heistä yhteensä 96 prosenttia on täysin tyytyväisiä tai jokseenkin tyytyväisiä työarkeen. Toiseksi tyytyväisimpiä ovat nuoret Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Niissä kussakin 95 prosenttia nuorista on täysin tyytyväisiä tai jokseenkin tyytyväisiä työarkeen.
Tyytymättömimpiä ovat varsinaissuomalaiset nuoret. Heistä yhteensä 89 prosenttia on joko täysin tyytyväisiä tai jokseenkin tyytyväisiä. Toiseksi apeinta on Kymenlaaksossa. Siellä 90 prosenttia nuorista täysin tyytyväisiä tai jokseenkin tyytyväisiä.
Nyt merkitsevät vaikutusmahdollisuudet ja kehittyminen
Nuorille ratkaisevinta työelämässä viihtymisessä ovat tällä hetkellä mahdollisuudet vaikuttaa työhön. Toiseksi tärkeimmäksi nousee se, että esihenkilö tai kollega auttaa kehittymään työssä. Kolmanneksi tärkeintä nuorille on työilmapiiri.
– Z-sukupolvi arvostaa yksilöllisyyttä ja on tottunut vaikuttamaan sekä osallistumaan. Nuoret odottavat kesätyöltä paljon sekä ammatillisen kehityksen että työelämätaitojen kantilta. Siksi perehdytys merkitsee monelle paljon. Tällaiset asiat näkyvät Kesäduuni-tutkimuksen avoimissa vastauksissa, Salminen-Kultanen sanoo.
Mitä pienempi työnantaja, sitä tyytyväisempiä nuoria
Selkeästi parhaita kesätyökokemukset ovat pienten ja keskisuurien työnantajien palveluksessa. Ne saavat pistekeskiarvon 4,54/5. 250–1000 työntekijän työnantajien pistekeskiarvo on 4,49/5. Keskimäärin vähiten viihdytään yli 1000 työntekijän työnantajien palveluksessa, pistekeskiarvo 4,46/5. Kokonaisuutena suomalaisnuorten kokemus työelämästä on erinomaisella tasolla. Täysin tyytyväisiä työelämäkokemuksiinsa on tänä kesänä nuorista 68 prosenttia. 25 prosenttia on jokseenkin tyytyväisiä. Tyytymättömiä on vain 3 prosenttia.
– Haettavan työpaikan valinnassa nousee yksi seikka esiin: vastuullisuus. Työpaikan vastuullisuus on 89 prosentille nuorista erittäin tärkeä tai tärkeä valintakriteeri. Viime vuonna tehdyssä Oikotien vastuullisuustutkimuksessa kaikista työssäkäyvistä vastaava osuus oli 58 prosenttia, Salminen-Kultanen toteaa.
Kesätyöntekijät arvioivat kokemuksiaan hakuprosessista, työtehtävien mielekkyydestä, työpaikassa tapahtuneesta perehdytyksestä ja ohjaamisesta, työnantajan oikeudenmukaisuudesta ja tasapuolisuudesta, kirjallisesta työsopimuksesta sekä yleisestä tyytyväisyydestä kesätyöhön.