Pikaopas sujuvaan small talkiin
Kesä on parasta aikaa nauttia keveästä keskustelusta ja tutustua uusiin ihmisiin. On aika opetella small talkin etiketti.
Small talk -taidoista on hyötyä niin seminaareissa kuin firman kesäjuhlissakin, mutta niiden puutteessa moni välttelee uusien ihmisten kohtaamista tai kokee sosiaaliset tilanteet tukaliksi.
Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuon mukaan yleisin este ihmisiin tutustumiselle on tapa mennä tilaisuuksiin aina tutussa seurassa.
– Mene sen sijaan yksin ja etsi joku toinen yksin oleva, kunhan hän ei istu tiukasti naama läppärissä. Esimerkiksi yksinään kahvittelevalta voi aina kysyä mahdollisuutta liittyä seuraan.
Kyselemällä saat toisen puhumaan
Tuntemattomia kohdatessa tulee usein mumistua jotain säästä. Silloin tavoitteena on löytää pienin yhteinen nimittäjä kahden vieraan väliltä.
Luontevamman nimittäjän löytää tapahtumasta, johon molemmat ovat osallistuneet.
Esimerkiksi seminaarissa tai koulutuksessa on luontevaa kysyä, mitä toinen tekee ja missä yrityksessä tai miksi hän on tullut tapahtumaan ja mitä se on hänelle antanut.
– Keskustelua rakentaessa kannattaa välttää kysymyksiä, joihin toinen voi vastata lyhyesti ei tai kyllä. Suosi sen sijaan miksi, mitä ja miten -alkuisia kysymyksiä, jotka vaativat pidempää vastausta. Sen pohjalta on helppoa kysellä lisää.
Tutustuessa kannattaa tarkkailla toisen kehonkieltä. Jos toinen hivuttautuu varovasti taaksepäin, pälyilee ympärilleen tai keskustelukumppanin kanssa ei muuten vaan synkkaa, voi aina toivottaa hyvät päiväjatkot ja sanoa lähtevänsä soittamaan tai moikkaamaan kollegaa.
– Small talkin tarkoitus on pitää tilaisuuden tunnelma keveänä. Yleensä ihmiset haluavat käydä syvällisiä keskusteluja vain tuttujen ihmisten kanssa, koska haluavat kokea olonsa turvalliseksi. Small talkissa ei kuulu puhua mielenterveysongelmista tai syöpähoidoista. Vaikean aiheen valitsija ei koskaan voi tietää, millainen elämänvaihe toisella on meneillään.
Kerro kepeästi havainnoistasi
Small talkin ei silti tarvitse olla pinnallista ja tekopirteää höpötystä.
– Pinnallisuus ei tarkoita tyhmyyttä. Pinnallisesta asiasta voi keskustella syvällisesti, humoristisesti tai yllättävästi kun keskittyy latteuksien sijaan vaikka aiheesta tekemiinsä huomioihin.
Kortesuon mukaan keskusteluaihe kannattaa valita siten, että siitä voisi kirjoittaa omalla nimellä mielipidekirjoituksen. Näin puheenaiheeksi sopii vaikkapa tietyn alueen ulkoilumaastot tai vapaa-ajan harrastukset, kun taas poliittisia tai uskonnollisia aiheita on syytä välttää.
Myös keskustelukumppaniin kohdistuvien huomioiden tekemisessä kannattaa olla varovainen.
– Keskustelua voi rakentaa kehumalla toisen valitsemaa esinettä tai asustetta kuten laukkua, kännykkäkoteloa tai taskuliinaa. Ruumiinmuotojen tai vaikka vaatteen istuvuuden kommentoiminen sen sijaan ei ole sopivaa.
Älä myy vaan kiinnostu
Jos luovuus ei kuki spontaanisti, voi keskusteluaiheita miettiä etukäteen. Hyvä tapa on googlata etukäteen tapahtumapaikkaan liittyviä faktoja ja kertoa keskustelukumppaneille kiinnostavia yksityiskohtia kyseisen rakennuksen tai sen lähialueen historiasta. Näin tieto on kuulijoille yllätyksellistä mutta sisällöltään turvallisen neutraalia.
Vaikka ihmisiin tutustuminen tuntuisi oman uran tai työnhaun kannalta tärkeää, ei omaa osaamista kannata lähteä myymään ainakaan ensimmäisenä. Toinen haistaa nopeasti, jos keskustelun tavoitteena on ajaa omia päämääriä.
– Pitää varoa ettei toisesta tule väline omien tavoitteiden toteuttamisessa. Uskon, että aito halu tutustua ihmisiin ja laajentaa omaa verkostoa kantaa lopulta pidemmälle.
Anna Väre