Pitäisikö lapset häivyttää CV:stä?
Ei ole kauaakaan kun työnhakuvinkeissä vilisi ohjeita siitä, miten perhe ja erityisesti vanhempainvapaat kannattaa piilottaa CV:stä. Ovatko ajat muuttuneet vai vieläkö perheen perustaminen on epätoivottu aukko työhistoriassa eikä luonnollinen osa elämää?
Muistan työurani alkuajoilta kahvipöytäkeskustelun, jossa eräs pitkän linjan asiantuntija kertoi aikanaan päässeensä työhaastatteluun ja saaneensa lopulta työnkin, vaikka kertoi avoimesti työhakemuksessaan ja haastattelussa, kuinka monta lasta hänellä on. Kollegat ihmettelivät tuolloin suureen ääneen, että ohhoh, melkoista, ihme että pääsit edes haastatteluun.
Kuvaamani tilanne kuulostaa nyt suorastaan kummalliselta, enkä ole uhrannut asialle pitkiin aikoihin ajatustakaan - edes silloin, kun itsekin hain töitä lapsen saannin jälkeen. En koskaan omalla kohdallani ajatellut, että lapsi ja reilu vuosi kotona hänen kanssaan olisi muuta kuin asiaan kuuluva tauko työelämästä. Uraa tehdään kuitenkin vuosikymmeniä, joten miksi pari vuotta taukoa elämän kaikkein tärkeimpien asioiden parissa olisi työn saamiselle tai uralle kohtalokasta?
Työntekijä vai kokonainen ihminen?
Kuitenkin monella alalla on edelleen parempi, jos perhe ei ole erityisesti framilla kun hakee töitä. Ja vaikka kuvaamastani tapauksesta on reilu kymmenen vuotta, eivät vanhempainvapaiden CV:stä piilottamisiin tähtäävät vinkit ole loistaneet poissaolollaan lainkaan niin kauan. Aina löytyy niitä työnantajia ja työyhteisöjä, joissa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen ei erityisesti kannusteta tai tarjota tukea – työntekijä nähdään työntekijänä, ei kokonaisena ihmisenä, jolla on muukin elämä kuin työ.
Tietyn ikäiselle lapsettomalle naiselle työnhaku voi hankaloitua ihan vaan siitä oletuksesta, että tietyssä iässä on ollut tapana lisääntyä. Ehkä kannattaakin palkata mies sen sijaan, sehän ei jää yhtäkkiä kotiin vuosiksi ja käy kalliiksi työnantajalle. Vai jäisikö sittenkin? Ajat ovat muuttuneet, eikä perheen perustamisen taakka jakaudu työn näkökulmasta ainoastaan naisen työnantajalle. Eikä näin pitäisi enää olettaakaan - siinä missä nainen voi jäädä kotiin niin voi myös mieskin.
Eräs Twitter-tuttuni totesi, että jos työnantaja tänä päivänä näkee perheen perustamisen työnhakijalle negatiivisena asiana, ei tällä ole todellisia mahdollisuuksia kilpailla parhaista osaajista. Todella toivon, että tilanne on oman kuplani ulkopuolellakin muuttunut tähän suuntaan - mutta mitkä ovat omat kokemuksesi? Pitääkö perhe piilottaa edelleen CV:stä vai voitko ylpeästi olla sekä työntekijä että perheellinen ihminen?
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina