Positiivisuus työyhteisön voimavarana
Onko työpaikallasi ns. positiivareita ja hyvän hengen luojia? Miten he vaikuttavat koko työyhteisön henkeen? Oletko tullut ajatelleeksi, että voit päättää millaisella asenteella teet työsi?
Työyhteisövalmentaja Taina Tuomikorpi on nähnyt valmentajan työssään monenlaisia työyhteisöjä ja niiden ongelmia. Päällimmäisenä mieleen nousevat palautteen antaminen, joka on edelleen liian vähäistä. Lisäksi ja monilta työpaikoilta puuttuu ilo ja hauskuus.
– Työpaikoilla koetaan kiirettä, mutta ihmiset eivät ymmärrä, että kiire loppuu heti, kun malttaa pysähtyä hetkeksi. On tärkeää oivaltaa, että asiat voi järjestää työpaikalla niin, että ei ole kiire. Rentous työilmapiirin luomisessa on kaiken juju, työyhteisövalmentaja Taina Tuomikorpi sanoo.
Monilla työpaikoilla on myös hurtti huumori hukassa. On tärkeää, että pystyy nauramaan itselleen. On jokaisen henkilökohtainen päätös, millaisella mielellä työpaikalleen astelee. Hyvät tyypit saavat ilon tarttumaan.
– Töihin mennessään voi päättää, että ”olen hyvä tyyppi”. Työssä saa olla hauskaa ja siitä saa kokea iloa. Positiivisen palautteen antaminen kollegalle antaa samalla myös itselle ja hyvä mieli tarttuu, Taina Tuomikorpi muistuttaa.
Ilon ei tietenkään tarvitse olla väkisin väännettyä, mutta hymy huulilla työn tekeminen sujuu paljon paremmin kuin murjottavalla asenteella. Kokeile vaikka! Aikuinen ihminen pystyy säätelemään tunteitaan, mikä osoittaa myös arvostusta työkavereita kohtaan.
Vaaditaanko liikaa?
Vaikka kiireen hokeminen tuntuu monelle olevan synonyymi sille, että ”olen tärkeä”, näin ei kuitenkaan käytännössä ole.
– Moni leikkii, että häneltä vaaditaan hurjasti, vaikka todellisuudessa näin ei olisikaan. Työelämä on raakaa ja ihmiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta. Jokainen yrittää tehdä itsestään korvaamattoman. Tämä saattaa johtaa työuupumukseen, Taina Tuomikorpi pohtii.
Sen sijaan, että tekisi itsestään teennäisesti korvaamattoman, kannattaa keskittyä siihen, että tekee annetut työtehtävät parhaansa mukaan. Turha kiireen toitottaminen ja paniikinomainen toiminta eivät auta lainkaan.
Esimiehen kanssa kannattaa jutella aina, jos tuntuu, että aika ei riitä annettujen työtehtävien hoitamiseen tai jokin muu asia askarruttaa työpaikalla.
Ilolla johtaminen
Taina Tuomikorpi on yhdessä yrityksensä Konkretia Oy:n valmentajien kanssa luonut uuden Ilolla johtaminen -valmennusohjelman, joka on saanut alusta alkaen hyvää palautetta.
– Myös johtaja voi nauraa itselleen ja tehdä mokia. Rentous, ilo ja hauskuus sekä myönteisen palautteen antaminen ruokkivat työyhteisössä kaikkea hyvää. Kun esimies antaa palautetta ja luottaa työntekijöihinsä, ihmiset hoitavat työnsä hyvin ja sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin, Taina Tuomikorpi summaa.
Lisää positiivisuutta työyhteisössä:
- Isot korvat. Ole kuulolla. Meillä jokaisella on tarve tulla kuulluksi.
- Kehu vähintään yhtä työkaveria päivässä.
- Löydä ihmisten erilaisuudesta vahvuus, joka tekee työyhteisöstä ainutlaatuisen.
- Tee pieniä tekoja. Huomioi kanssaihmiset pienin elein.
- Ole oikeudenmukainen kaikkia kohtaan.
- Naura! Vilpitön nauru auttaa monessa tilanteessa.
- Muista rentous ja huumori. Kaikki ei ole aina niin vakavaa.
- Ota muut työyhteisösi jäsenet tosissaan. Arvosta kollegoitasi.
- Löydä asioista aina myös hyvät puolet.
- Ole luottamuksen arvoinen ja luota myös itse.
Asiantuntijana: Työyhteisövalmentaja, toimitusjohtaja, Taina Tuomikorpi, Konkretia Oy.
www.konkretia.fi