Rekrytoijan turn ON -lista, osa 1: työhakemus
Tässä ammattirekrytoijan antama top-lista niistä ”hyveistä”, joilla hänen – ja varmasti monen muunkin rekrytoijan – suosioon voi uiskennella jo työhakemusvaiheessa.
Kirjoitin aikaisemmin tutun HR-asiantuntijan haastattelun perusteella ammatikseen rekrytoivan mielestä pahimmista mokista joihin työnhakijat yleensä sortuvat työhakemuksessa ja työhaastattelussa. Tasapainon säilyttämiseksi on aika listata myös onnistumiset.
Tässä siis samaisen ammattirekrytoijan antama top-lista niistä ”hyveistä”, joilla hänen – ja varmasti monen muunkin rekrytoijan – suosioon voi uiskennella jo työhakemusvaiheessa.
1. Personointi kunniaan
Samalla tavalla kuin niin sanotut massahakemukset, joita työnhakijat pokkana viljelevät copy-paste-taktiikalla eri työpaikkoihin ärsyttävät rekrytoijaa, ihastuttavat selkeästi hyvin eri työtehtäviä varten personoidut hakemukset ja saatekirjeet. Sellaiset, joista näkee että vaivaa on nähty ja hakemus on kohdistettu juuri tähän tehtävään. Rekrytoijan mukaan odotusarvo ei ole että jokaisen runosuoni kukkisi täydellisesti ja hakemus olisi silkkaa proosaa, vaan nimenomaan että siinä on osattu kohdistaa viesti juuri kyseisen työpaikan rekrytoinnista vastaavalle. Tämä jos mikä osoittaa aitoa kiinnostusta haettua tehtävää kohtaan.
2. Kliseet kankkulan kaivoon
Työhakemukset, saatekirjeet ja työpaikkailmoitukset jos mitkä vilisevät kliseitä, joita kummasti toistellaan vuodesta toiseen ja joiden yhtä kummasti kuvitellaan tekevän mittavan vaikutuksen vastapuoleen. Samalla tavalla kuin hakijaa ei ehkä kiehdo työnantajan kliseinen työpaikkailmoitus, jossa luvataan ”dynaaminen työyhteisö” tai ”kivat työkaverit”, ei rekrytoijakaan innostu hakijasta joka kuvailee itseään ”positiiviseksi” ja ”ahkeraksi”. Tuttu ja turvallinen kun ei auta erottautumaan hakijoiden massasta. Sen sijaan tässäkin kohtaa vaikutuksen tekemiseksi kannattaa nähdä hiukan vaivaa ja pohtia, mikä juuri minussa on sellaista josta rekrytoija voisi innostua. Voisiko ”ahkeran” ja ”positiivisen” korvata tarkemmalla kuvauksella siitä, miten nämä piirteet juuri sinussa näkyvät työelämässä?
3. Persoona esiin
Jos saatekirjeen personointi eri työpaikkoja varten kannattaa, niin kannattaa myös oman persoonan rohkea esiin tuominen. Olit sitten rauhallisen asiallinen tai räiskyvä työpersoonaltasi, yritä tuoda tätä esiin jo työhakemuksessa. Tiettyyn, muka odotettuun muottiin, pakottautuminen ei kannata, sillä viimeistään haastattelu- ja testausvaiheessa ”totuus” paljastuu – hyvässä ja pahassa. Ethän varmaankaan edes halua sellaiseen työpaikkaan, jossa persoonaasi ei arvosteta ja jota joudut laimentamaan, vaan nimenomaan sellaiseen jossa se nähdään etuna. Anna siis persoonasi näkyä työhakemuksessa ja rekrytoijan päättää, olisitko sopiva kandidaatti juuri tähän työpaikkaan.