Soitto rekrytoijalle – Puhu työpaikasta, älä itsestäsi
Kysyimme Eezy Personnelin rekrytointikonsultti Heidi Tuomikorvelta, milloin soitto rekrytoijalle kannattaa – ja milloin puhelu on parempi jättää soittamatta.
Kiinnostava työpaikka kiikarissa ja harkinnassa soitto rekrytoijalle? Tässä artikkelissa Eezy Personnelin rekrytointikonsultti Heidi Tuomikorpi jakaa vinkit onnistuneeseen puheluun.
Työnhakijat voivat soittaa rekrytoijalle rekrytoinnin eri vaiheissa. Kaikkein tavallisinta on kuitenkin soittaa ennen työhakemuksen lähettämistä. Monissa työpaikkailmoituksissa kerrotaan soittoaika, jolloin rekrytoija on tavoitettavissa hakijoiden puheluita varten. Jos mahdollista, soitto rekrytoijalle kannattaakin ajoittaa rekrytointi-ilmoituksessa annettuun soittoaikaan.
Jos soittoaika ei kerta kaikkiaan sovi omiin aikatauluihin, voi rekrytoijaa Tuomikorven mielestä tavoitella muulloinkin.
– Silloin on kuitenkin hyvä tuoda esiin, että on huomioinut rekrytoijan aikataulut. Voi myös etukäteen kysyä viestillä, milloin rekrytoijalle sopisi puhelu.
Puhelu rekrytoijalle kannattaa soittaa vain, jos on asiaa
Heidi Tuomikorpi painottaa, että rekrytoijalle ei koskaan kannata soittaa muodon vuoksi tai kertoakseen pitkästi itsestään. Puhelun tavoitteena on selvittää vastaus tiettyyn kysymykseen, mutta jos relevanttia kysyttävää ei ole, puhelua ei kannata soittaa lainkaan.
– Silloin vain haaskaa molempien osapuolten aikaa.
Kysymyksiä kannattaa puntaroida huolella ennen luuriin tarttumista.
– Voi esimerkiksi kysyä, millaisia asioita rekrytoinnissa painotetaan aivan erityisesti, onko oma tausta sopiva tai onko työkokemusta kertynyt riittävästi, Tuomikorpi vinkkaa.
– Kun tietää, mitä työnantaja tarvitsee, pystyy peilaamaan omaa osaamistaan siihen.
Lue myös: Näin luot itsellesi LinkedIn-profiilin ja tehostat työnhakua
Soitto rekrytoijalle on mahdollisuus viestiä kiinnostuksestaan
Puhelu rekrytoijalle on tilaisuus jättää itsestään positiivinen vaikutelma ja osoittaa, että on aidosti kiinnostunut työnantajasta ja avoinna olevasta työpaikasta. Tuomikorven mukaan juuri tämä on se viesti, jonka välittämiseen kannattaa puhelun aikana panostaa aivan erityisesti.
Kiinnostuksesta – tai sen puutteesta – voi viestiä paitsi sanallisesti myös sanattomasti. Siksi puhelun aikana kannattaa keskittyä yksinomaan meneillään olevaan puheluun.
– Älä soita motarilta tai muusta hälystä, vaan varaa rauhallinen paikka puhelua varten. Ole myös selkeä ilmaisussasi, Tuomikorpi sanoo.
Hänestä kaikkein olennaisinta on, että puhelusta jää rekrytoijalle hyvä muistijälki ja hyvä tunne.
Lue myös: Rekrytoijan vinkit työnhakijalle
Puhelu rekrytoijalle hakemuksen lähettämisen jälkeen
Hakemuksen lähettämisen ja rekrytointipäätöksen välissäkin rekrytoijaan voi tarvittaessa olla yhteydessä, mutta yleensä haastattelukutsua odottelevilla hakijoilla on rekrytoijalle vain vähän asiaa.
– Kun hakemus on lähetetty, on parempi odottaa hakemusten käsittelyä vähän aikaa.
Kun hakemus on lähetetty, on parempi odottaa hakemusten käsittelyä vähän aikaa.
Puhelimeen voi kuitenkin tarttua esimerkiksi, jos on unohtanut mainita jotakin olennaista hakemuksessaan, jos on hakemuksen lähettämisen jälkeen saanut meriitin, josta rekrytoijan on hyvä olla tietoinen, tai jos on saanut suosittelijan, jonka yhteystiedot haluaa välittää rekrytoijalle.
Tyypillisimmillään puhelut kuitenkin koskevat päätöksenteon aikataulua.
– Jos päätöstä joutuu odottamaan kovin kauan, hakija voi soittaa rekrytoijalle kyselläkseen perään.
Soitto rekrytoijalle valinnan jälkeen
Rekrytoijalle voi soittaa vielä rekrytointipäätöksen jälkeenkin. Tuomikorpi pitää soittamista jatkon kannalta hyvänä ideana, koska puhelu on tilaisuus verkostoitua rekrytoijan kanssa ja jäädä positiivisella tavalla mieleen tulevia rekrytointeja silmällä pitäen.
– Meille rekrytoijille jokainen hakija on arvokas, ja myös me verkostoidumme mielellämme.
Meille rekrytoijille jokainen hakija on arvokas, ja myös me verkostoidumme mielellämme.
Rekrytoijalle voi Tuomikorven mukaan soittaa myös, jos valinnan perustelut jäävät mietityttämään.
– Rekrytoivan tahon tekemä päätös kannattaa kuitenkin hyväksyä. Ei ole hyvä takertua liikaa valintapäätöksen yksityiskohtiin eikä ilmaista turhautumistaan rekrytoijalle. Toki voi harmitella, mutta enemmänkin on hyvä keskittyä tuleviin mahdollisuuksiin.
Lue myös: Verkostot työnhaussa – auta niin saat apua