Kesätyöntekijälle

Töitä opiskelijalle

Mistä löytää töitä opiskelijalle? Millaisia töitä kannattaa tehdä opiskelun ohella? Kokosimme yhteen seikat, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun hakee töitä opintojen ohelle.

1. Mistä löytää töitä opiskelijalle?

Töitä opiskelijalle kannattaa etsiä selaamalla avoimia työpaikkoja. Koska opinnot haukkaavat ison osan opiskelijan ajasta, kokoaikatyö sopii vain harvalle. Hakua kannattaakin rajata saman tien reilusti. Jos etsii töitä opiskelijalle, joka ei ole täysi-ikäinen, kannattaa selata vain alle 18-vuotiaille sopivia työpaikkoja. Jos taas etsii osa-aikatyötä, on nopeinta selata vain osa-aikaisia työpaikkoja. Hakutuloksia rajaamalla voi etsiä myös esimerkiksi ilta-, viikonloppu-, tunti- ja keikkatyötä, ja rajauksia on mahdollista myös yhdistellä.

Avointen työpaikkojen selaamisen lisäksi töitä opiskelijalle kannattaa etsiä omien verkostojen kautta ottamalla rohkeasti yhteyttä tuttaviin, jotka saattaisivat tietää opiskelijalle sopivista työpaikoista.

Työelämän verkostoa on fiksua alkaa kasvattaa jo opiskeluaikana esimerkiksi LinkedInissä. Ohjeet LinkedIn-profiilin rakentamiseen löytyvät täältä.

Etsinnässä töitä opiskelijalle? Kokeile tekoälyä työnhaussa! 

2. Mitä pitää ottaa huomioon, jos saa palkan lisäksi opintotukea?

Työnteko opintojen ohella kannattaa jo siksikin, että se kartuttaa työkokemusta ja työelämätaitoja. Opintojen ohella tehty työ voi olla kullan arvoinen lisä CV:ssä.

Opintojen ohella töitä tehdessä on kuitenkin otettava huomioon opintotuen tulorajat. Työstä ansaittava tulo vaikuttaa näet siihen, kuinka paljon opintotukea saa nostaa. Kokosimme tähän artikkeliin seikat, jotka tulee ottaa huomioon jos saa sekä opintotukea että palkkaa.

Keikkatöitä opiskelijalle 

3. Miten huolehtia jaksamisesta?

Opiskelijan tärkein tehtävä on opiskelu ja valmistuminen. Siksi työnteko opintojen ohella ei saisi imeä liikaa aikaa tai energiaa. Jo töitä etsiessä kannattaakin miettiä, millä tavalla huolehtii jakamisestaan.

Yksi keino säädellä kuormitusta jo ennakkoon on tehdä työsopimus, joka joustaa omien tarpeiden mukaan. Työnantaja voi tarjota töitä opiskelijalle nollatuntisopimuksella. Tällaiseen työsopimukseen liittyy riskejä, mutta toisaalta nollatuntisopimus saattaa olla opiskelijan jaksamisen kannalta hyväkin vaihtoehto. Kokosimme yhteen seikat, jotka on hyvä tietää nollatuntisopimuksesta.

Jos opintojen ja työn yhdistäminen tuntuu stressaavalta, kannattaa lukea psykologi Outi Reinolan viisaat vinkit stressinhallintaan sekä nämä työuupumuksesta toipuneiden ihmisten oivallukset.

Viikonlopputöitä opiskelijalle.

Lue myös: Tunnista vahvuutesi