Mitä kysyä työhaastattelussa?
"Onko sinulla kysyttävää? Mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa, jos haluaa tehdä vaikutuksen rekrytoijaan? Kokosimme yhteen hyviä kysymyksiä työnantajalle esitettäväksi.
Työhaastattelu ei ole työnantajan toteuttama yksipuolinen kuulustelu, vaan työnhakijana voit yhtä lailla esittää kysymyksiä työnantajalle. Rekrytoija tarjoaakin yleensä viimeistään työhaastattelun päätteeksi mahdollisuuden esittää haluamasi kysymykset työnantajalle.
Tässä kohtaa ei pidä jäädä tuppisuuksi, vaan tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi täysimääräisesti. Oletko jo miettinyt, mitä sinun kannattaa kysyä työhaastattelussa?
Kysymyksiä työnantajalle
Kysymykset työnantajalle voivat liittyä esimerkiksi työtehtäviin, tiimiin, työpaikan kulttuuriin tai organisaatioon laajemmin. Työhaastattelussa voit kysyä työnantajalta mitä tahansa sellaista, mikä tuntuu sinusta tärkeältä tietää ennen työsuhteen solmimista.
Kysymyksiä saattaa tulla luontevasti mieleen työhaastattelun aikana, mutta tähän työhaastattelukysymykseen kannattaa myös valmistautua etukäteen. Kun mietit valmiiksi muutamia kysymyksiä, et ainakaan jää hiljaiseksi haastattelutilanteessa.
On parempi esittää rohkeasti kysymyksiä työnantajalle kuin allekirjoittaa työsopimus umpimähkään. Siksi kokosimme tähän muutamia kysymyksiä työnantajalle esitettäväksi.
Työtehtäviin liittyviä kysymyksiä työnantajalle
Kun mietit sopivia kysymyksiä, muista tämä nyrkkisääntö: älä kysy kysymyksiä, joihin sinun on helposti mahdollista selvittää vastaus itsekin yrityksen verkkosivuilta tai somesta.
Työhaastattelussa käydään läpi työtehtäviä ja kartoitetaan, millaista työssä tarvittavaa osaamista sinulla on. Työhaastattelussa kannattaa kuitenkin kysyä täsmentäviä kysymyksiä työtehtäviin liittyen, jotta hahmotat paremmin, mitä sinulta ihan konkreettisesti odotetaan.
- Millaisia tavoitteita työlle on asetettu?
- Miten tavoitteiden saavuttamista mitataan?
- Mitkä ovat tärkeimpiä osaamisalueita, joita nyt etsitte?
- Mitkä työtehtävistä ovat kaikkein tärkeimpiä?
- Kuinka itsenäistä työ on?
- Millainen on tyypillinen työpäivä tai työviikko tässä roolissa?
- Mitkä ovat suurimpia haasteita tässä työssä?
- Millaisiin asioihin toivotte muutosta?
Lue myös: Työhaastattelujen pöyristyttävimmät kysymykset
Tiimiin liittyviä kysymyksiä työnantajalle
Olet varmasti kiinnostunut kuulemaan tiimistä, jossa tulet mahdollisesti työskentelemään. Jos et pääse työhaastattelussa tapaamaan tulevia työkavereita, käytä tilaisuus hyväksesi kysymällä jotakin heistä työhaastattelun aikana.
- Keitä tiimissä työskentelee?
- Kuinka kauan tiimikaverit ovat työskennelleet työnantajan palveluksessa?
- Millaista osaamista ja koulutusta tiimin jäsenillä on?
- Millaista osaamista tiimikaverit toivovat palkattavan henkilön tuovan tiimiin?
- Millaisen tyypin tiimiläiset toivovat saavansa työkaverikseen?
Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?
Organisaatioon liittyviä kysymyksiä työnantajalle
Jos haluat varmistua siitä, että sinulla synkkaa työnantajan kanssa tärkeiksi kokemissasi asioissa, kannattaa työhaastattelussa kysyä organisaatioon sekä sen kulttuuriin ja arvoihin liittyviä kysymyksiä.
- Millaisten asioiden eteen organisaatiossa juuri nyt työskennellään?
- Millaisia lyhyen ja pitkän tähtäimen tulevaisuudensuunnitelmia tai kasvusuunnitelmia organisaatiolla on?
- Miten monimuotoisuus ja tasa-arvo näkyvät työyhteisössä ja rekrytoinneissa?
- Miten organisaation arvot näkyvät työyhteisön arjessa?
- Millaisia vastuullisuustekoja organisaatiossa on viime aikoina tehty tai suunnitteilla?
- Miten organisaatio eroaa kilpailijoistaan?
- Millaisia etenemismahdollisuuksia organisaatio tarjoaa?
- Millaisia kouluttautumismahdollisuuksia organisaatio tarjoaa?
Mitä ei kannata kysyä?
On olemassa joitakin kysymyksiä, jotka voivat antaa väärän vaikutelman tai viedä keskustelun sivuraiteille.
1. Suosittelemme välttämään kysymystä rekrytoijan henkilökohtaisista eduista, kuten palkasta, lomista tai etuisuuksista, ellei rekrytoija ole itse tuonut niitä keskusteluun. Kysy mielummin organisaation yleisistä palkitsemismenetelmistä ja perusteista, tai juuri hakemasi työtehtävän kannalta olennaisista tiedoista.
2. Toinen vältettävä kategoria on kysymykset, joihin vastaukset löytyvät helposti yrityksen verkkosivuilta tai muista julkisista lähteistä. Esimerkiksi kysymykset yrityksen perustiedoista, jotka olisi helppo selvittää etukäteen, voivat antaa vaikutelman vähäisestä valmistautumisesta.
3. Lisäksi kannattaa välttää liian henkilökohtaisia kysymyksiä, jotka eivät liity suoraan työhön tai yritykseen. Jos haastattelijana on organisaation ulkopuolinen rekrytoija kannattaa myös huomioida, että kysymyksiä täytyy mahdollisesti vähän muokata. Ulkopuoliselta rekrytoijalta ei esimerkiksi kannata kysyä, miksi hän viihtyy tässä tiimissä.
Sen sijaan on suositeltavaa kysyä kysymyksiä, jotka liittyvät työtehtäviin, tiimityöhön, yrityksen kulttuuriin tai tuleviin haasteisiin. Tämä osoittaa, että olet kiinnostunut työpaikasta ja valmis sitoutumaan organisaatioon. Esimerkiksi voit kysyä tulevista projekteista, tiimin rakenteesta tai mahdollisuuksista kehittää taitojasi organisaatiossa. Näin varmistat, että kysymyksesi heijastavat positiivisesti kiinnostustasi työtehtävään.
Kun olet miettinyt, mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa, valmistaudu haastatteluun lukemalla yleisimmät työhaastattelukysymykset ja tutustumalla muihin työnhakuvinkkeihimme.