Blogi

Työhakemus on myyntiesite – sinusta

Paula Narkiniemen blogi, jossa aiheena työn ja työnhaun maailma.
Blogi

Näin jatkuvan viestitulvan ja nopeiden ärsykkeiden aikana on syytä muistaa, että myös työhakemus on lopulta myyntiesite, jonka tulisi kertoa oleellisin sinusta työntekijänä – muutamassa sekunnissa. Rekrytoijat kun eivät kuluta yhden työhakemuksen pläräämiseen välttämättä edes minuuttia.

Ammattirekrytoijat ovat tehokkaita työssään ja osaavat skannata (rekrytointityökalujen jo etukäteen skannaamista) hakemuksista sen oleellisen ihan vain nopeasti silmäilemällä. Eräs rekrytoija kertoi taannoin, ettei yhden hakemuksen ensimmäiseen arviointiin kulu muutamaa kymmentä sekuntia kauempaa: jos tästä seulasta pääsee läpi eli hakemus pitää sisällään sen, mitä ylätasolla haetaan, päätyy hakemus tarkempaan syyniin.

Rakenna työhakemuksestasi kokonaisuus, joka kertoo arvosi työntekijänä

Kuulostaa ehkä kamalalta, että vaivalla kirjoitettuun hakemukseen ei välttämättä käytetä tämän enempää aikaa, mutta kun tämän tosiasian tietää, voi hakemuksen kirjoittaa niin, että sen todennäköisyydet päätyä “kyllä”-pinoon kasvavat. Miten?

Tässä 5 vinkkiä parempaan CV:n ja hakemuskirjeen yhdistelmään:

  1. Ensinnäkin, ajattele työhakemusta myyntiesitteenä – sinusta. CV:n ja hakemuskirjeen (tai LinkedIn-profiilisi) tulisi kertoa muutamalla vilkaisulla TÄRKEIN osaamisestasi liittyen haettuun työhön. Jos tehtävään valittavalta henkilöltä odotetaan selkeästi ominaisuuksia x, y ja z, kerro ne erottuvasti hakemuksessasi. Hakemuksen tarkoitus on myydä osaamisesi työnantajalle, joten kerro, miten juuri he hyötyisivät osaamisestasi.

  2. Jaottele CV:si niin, että tärkein työkokemus, koulutus ja eritoten osaamisesi ja saavutuksesi niihin liittyen löytyvät heti, kun tiedoston avaa: miksi juuri sinut kannattaa palkata tähän tehtävään? 

  3. Työhakemusta ei kannata aloittaa kertaamalla koko työhistoriaa – se löytyy CV:stäsi – vaan mieluummin kertomalla, miksi tehtävä kiinnostaa sinua ja mitä annettavaa sinulla on työnantajalle. Sen sijaan, että luettelet eri työtehtäväsi, kerro, mitä oppeja ja saavutuksia olet niistä kerryttänyt, jotka luovat arvoa potentiaaliselle uudelle työnantajalle. 

  4. CV on muutakin kuin lista työpaikoista, joissa olet ollut: tittelit ja työnkuvat eivät välttämättä kerro ulkopuoliselle yhtään mitään, joten kerro CV:ssä eri tehtäviesi tärkeimmät vastuut ja saavutukset napakasti niin, että sellainenkin rekrytoija, joka ei ole alasi syväosaaja, ymmärtää, minkälaisesta työstä on ollut kyse. 

  5. Kohdenna hakemuksesi JA CV:si aina haettavaan tehtävään: personoi siis sekä hakemuskirje että CV:si vastaamaan haettua tehtävää geneeristen dokumenttien sijaan. Geneerisen hakemuksen huomaa jo ensi vilkaisulla ja ainoa asia, mitä se kertoo sinusta, on ettet ole ollut tehtävästä riittävän kiinnostunut, että olisit vaivautunut personoimaan hakemuksen.

Katso lisää työnhakuvinkkejä Vinkit työnhakuun -osiosta.

Jos haluat testata, onko työhakemuksesi riittävän “myyvä” eli kertooko se nopeasti ja napakasti sinusta työnhakijana kaikkein tärkeimmät asiat, pyydä ystävääsi tms. käyttämään hakemuksesi vilkuiluun maksimissaan 1 minuutti, jonka jälkeen hänen tulee kertoa, mitä mieleen jäi erityisesti. Saat nopean palautteen siitä, mikä nousee esiin, vaikkei hakemuksen lukija etsisi hakemuksestasi mitään erityistä osaamista.

Lue myös: 5 syytä tehdä video-CV osaksi työhakemusta