Uratarinat

Työn ytimessä: Business Analyytikko Sebastian Blomqvist

Sebastian Blomqvist kertoo työstään rahoitustuotteiden Business Analyytikkona.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Ennen kuin minusta tuli Business Analyytikko, työskentelin useita vuosia puolustusvoimissa. Koska analyyttinen syy ja seuraus -ajattelu on mielestäni aina ollut äärimmäisen kiinnostavaa, päätin kuitenkin vaihtaa urapolkua. Edellinen työni puolustusvoimissa ei antanut minulle tarvittavia teknisiä valmiuksia analyytikkona työskentelyyn, vaan taidot on hankittu oma-aloitteisesti vapaa-ajalla usean vuoden kuluessa. Pitkän itseharjoittelun ansiosta onnistuin vakuuttamaan työnantajani riittävästi, jotta sain jalansijan uudelle uralle.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Business Analyytikkona tehtävänkuvaani kuuluu liiketoimintamme ymmärtäminen numeroiden ja lukujen kautta. Vastuullani on numerallisiin ja tilastollisiin faktoihin perustuvien analyysien luominen päätöksenteon tueksi. Työ ei tekemällä lopu, sillä kerääntyvän käyttäjädatan määrä on valtava. Kerätyn datan avulla pystymme kehittämään toimintaamme ja parantamaan sivustomme käyttäjäkokemusta asiakkaillemme. Kerätyn tiedon avulla nähdään, olivatko tehdyt muutokset positiivisia vai negatiivisia. Ilman analysointia kaikki päätökset perustuisivat lähinnä omiin ajattelutapoihimme, eivätkä ne välttämättä vastaa käyttäjiemme tarpeisiin.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työnkuvani yrityksessä on hyvin laaja, mutta suurin osa työpäivästäni kuluu Excelin parissa. Työssäni työkalut, kuten Google Analytics, Excel ja Sheets, ovat käytännössä välttämättömiä, sillä yhdessä ne mahdollistavat online-palvelun lukujen mittaamisen automaattisesti. Kyseiset ohjelmat ajavat määrittämiäni raportteja tunneittain. Näin minulle jää enemmän aikaa sivuston ja palvelun kehittämiseen, eikä minun tarvitse syöttää numeroita itse manuaalisesti analyyseihin. Työnkuvani muuttuu jatkuvasti teknologian mukana, sillä eri yhtiöt julkaisevat jatkuvasti uusia työkaluja palveluiden käyttäjien käyttäytymisen ymmärtämiseen. Muutaman vuoden sisään koneoppimiseen perustuvat ohjelmat pystyvät tekemään jo kaiken seurannan ja raportoinnin.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Olen kiitollinen saadessani työskennellä uuden innovatiivisen start-up -sivuston parissa. Rahoitustuotteiden markkina on tällä hetkellä kuluttajalle erityisen vaikea ja epäselvä, joten on palkitsevaa pystyä auttamaan ihmisiä tekemään parempia päätöksiä. Ehdottomasti suurimmat onnistumisen tunteet saan siitä, kun analyyseihin perustuvat muutokset johtavat toivottuun lopputulokseen. Työssäni tieto on voimaa, joten sen kerääminen kasvattaa niin sanotusti nälkää syödessä.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Henkilökohtaisesti itselleni yksi isoimmista haasteista on jättää tekemättä sellaiset analyysit, jotka ovat kiinnostavia, mutta vähiten hyödyllisiä. Ajankäyttö pitää kohdistaa niihin asioihin, jotka tuottavat nopeasti parhaita tuloksia, pienillä kustannuksilla.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Olen innokas seinäkiipeilijä ja vietämmekin lajin parissa paljon aikaa vaimon ja perheen kanssa. Kesäisin vietämme paljon aikaa kesämökillä, jossa minulla on aina jokin rakennusprojekti menossa. Nautimme myös purjehtimisesta ja matkailusta, silloin kun aikamme vain riittää.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Mikäli työskentely business analytiikan parissa kiinnostaa, on kaupallinen koulutus suositeltavaa. Tärkeintä kuitenkin on aito halu kasvattaa omaa osaamista. Työskentely perustuu erilaisten tietokone-ohjelmien, kuten Excelin käyttöön, joten omien IT-taitojen jatkuva kehittäminen on tärkeää. Perusluonteelta työ vaatii kykyä ajatella analyyttisesti ja aitoa kiinnostusta numeroita ja tilastoja kohtaan. Kun intoa piisaa tarpeeksi, on hankalienkin asioiden ymmärtäminen mahdollista. Erityisesti online-liiketoiminnasta kiinnostuneille suosittelen lisäksi suorittamaan ilmaisia ohjelmointikielen kursseja. Työ ei siis vaadi ohjelmointia, mutta perusteiden ymmärtäminen auttaa suuresti esim. vaikkapa Excelin käytössä.

VertaaEnsin.fi (lainojen ja luottokorttien vertailupalvelu)

Lue myös edellinen Työn ytimessä -juttu