Työn ytimessä: Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti, työnohjaaja Teija-Liisa Ranta
Teija-Liisa Ranta kertoo työstään parisuhde- ja seksuaaliterapeuttina sekä työnohjaajana.
1) Taustasi: Miten päädyit alalle?
Fysioterapeutin koulutus on ammatillisista koulutuksistani ensimmäinen ja ahkerasti kävin erilaisia kursseja ja koulutuksia ammattitaitoani kehittääkseni. Fysioterapiassa suoritin myös erikoistumisopinnot työfysioterapiaan. Erilaisia liikuntaryhmiä ohjasin paljon ja eniten kiinnostuin odottavien ja synnyttäneiden äitien liikunnanohjauksesta joka fysioterapiassa suuntasi minut erikoistumaan lantionpohjan lihasten fysioterapiaan. Vauva- ja tenavavoikkien kehittäminen ja ohjaus oli seuraava innostukseni. Tässäkin halusin lisää oppia ja kehittymistä. Suoritin terveysliikunnan asiantuntijaopinnot.
Kaikista erilaisista ihmisten kohtaamisista seurasi tarve tavoittaa vielä syvemmin ihminen kokonaisuutena, ei vain fyysisenä, psyykkkisenä ja sosiaalisena, vaan myös seksuaalisena, omana itsenä. Seksuaalineuvojan koulutus oli se alkusysäys, jonka jälkeen parisuhde- ja seksuaaliterapeutiksi kouluttautuminen oli mahdollista. Tämä polku vei mukanaan ja kaiken kaikkiaan kuusi vuotta opiskelin syventäen ja täydentäen osaamistani.
Viimeisimpänä suoritin työnohjaajan koulutuksen. Ammatillisella polullani mikään ei ole ollut turhaa ja aiemmat opinnot ovat auttaneet oivaltamaan ja kehittymään edelleen. Olen aina tehnyt työtä kokien sen yhdeksi intohimokseni.
2) Mitä työsi pitää sisällään?
Eniten työni sisältää terapia-asiakkaiden tapaamisia, yksilö- sekä paritapaamisia, välissä saattaa olla työnohjaus asiakkaita. Toisinaan käyn luennoimassa tai ohjaamassa erilaisia ryhmiä kysynnän mukaan. Yhtä liikuntaryhmää ohjaan edelleen viikottain. Vastaan myös asiantuntijana eri medioiden toimittajien kysymyksiin tai kirjoitan joitain artikkeleita.
3) Millaisia työpäiväsi ovat?
Jokainen työpäiväni on erilainen. Suunnittelen kalenterini itse ja rakennan aikatauluni voimavaroihini sopivaksi. Teen työtäni kiireettömästi.
4) Mikä on parasta työssäsi?
Parasta työssäni on erilaisten ihmisten kohtaaminen ja hyvän vuorovaikutussuhteen luominen heidän kanssaan. Tällöin saan kokea suurta luottamusta asiakkailtani ja kulkea heidän elämänmatkassaan tukien ja auttaen eteenpäin. Asiakkaiden eheytymisen ja eteenpäin pääsyn kokemukset ovat tämän työn suurin palkitsevuus. Jokaiselta asiakkaaltani opin lisää, joten jatkuva kehittyminen ja oppiminen ovat myös työni parasta antia.
5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?
Työssäni en sinänsä koe mitään hankalaa haasteellisuutta. Haasteet liittyvät enemmän käytännön asioihin vaikkapa siihen kuinka työn määrä vaihtelee aika ajoin ja mitä seurauksia sillä on taloudellisesti, onko mahdollisuutta pitää lomaa ja kuinka paljon jne.
6) Miten vietät vapaa-aikaasi?
Erotan vapaa-aikani selkeästi työstäni. Silloin tapaan ystäviäni, läheisiä sukulaisiani, aikuisia lapsiani tai heittäydyn leikkimään lapsenlapseni kanssa. Harrastuksiini kuuluvat lukeminen, liikunta eri muodoissaan (kävely, pyöräily, tanssi), toisinaan villasukkien neulominen ja kesäisin olen palstaviljelijä. Luonnosta ja sen kauneudesta ammennan paljon hyvää oloa.
7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?
Tässä työssä on ensiarvoisen tärkeää pitää työväline (= oma itse) kunnossa. Perusasioista huolehtiminen; riittävä uni, liikunta, ulkoilu, rentoutuminen ja hyvä ravinto mahdollistavat hyvin toimivan kehon ja aivot. Omien voimavarojen tunnistaminen ja kuuntelu sekä tuen tarpeen huomiointi vaikkapa työnohjauksen muodossa ehkäisevät ylikuormittumista. Ennen ammattiin ryhtymistä tai opintojen aikana on tarpeen käydä omassa terapiassa, jotta voi hyvässä tasapainossa itsensä kanssa työhön ryhtyä.