Työn ytimessä: Rekrytointipäällikkö Noora Lindberg
Noora Lindberg kertoo työstään Espoon kaupungin rekrytointipäällikkönä.
1) Taustasi: Miten päädyit alalle?
Pääsin tutustumaan HR-alaan yritysviestinnän tradenomi-opiskeluaikana osallistumalla rekrytoinnin tulevaisuusselvitykseen yhdessä yliopettajan kanssa. Siinä haastateltiin keskisuuria ja suuria organisaatioita, niin konsultteja kuin henkilöstöjohtajia. Rekrytointi- ja henkilöstöalan kärpänen puraisi, ala oli mielestäni kiehtova ja tapahtumarikas sekä innovatiivinen. Muistan, että eräs kaupunki kokeili tuolloin kesätyöhaussa muun muassa puhelinkoppeihin jätettyjä hakemuksia!
Olin työskennellyt asiakaspalvelussa, taloushallinnossa ja B2B-myynnin puolella ja äitiyslomani jälkeen hakeuduin henkilöstöpalvelualalle konsultiksi. Työskentelin sekä vuokratoimeksiantojen parissa henkilöstökonsulttina ja suorissa rekrytoinneissa rekrytointikonsulttina hektisessä ja myynnillisessä ympäristössä. Työn suola oli ihmisten ja työn yhteen sovittaminen. Työ oli todella monipuolista ja vaihtelevaa. Alalla pääsi tutustumaan alueen yrityksiin ja oppimaan joka päivä uutta.
Nykyinen urani Espoon keskitetyssä rekrytointipalvelussa sai alkunsa, kun hakeuduin rekrytointiasiantuntijaksi. Konsultatiivisen työn lisäksi pääsin kehittämään laajemmassa mittakaavassa toimintoja, joilla on merkitystä mm. työvoiman saatavuuden turvaamiseksi. Pääsin työstämään kaupunkitasoisia isoja prosesseja, jolla on vaikuttavuutta yhteiskunnallisiin toimintoihin. Olen myös luonteeltani utelias ja pyrin kehittämään osaamistani, niinpä suoritin HRD-erikoistumisopinnot sekä ylemmän korkeakoulututkinnon. En ollut ajatellut esimiesuraa vielä tuolloin, mutta päätin lukea tutkinnon, jotta kehittyminen tulevaisuudessa työurallani ei jää kiinni tutkinnon tasosta.
Työskentelin tutkinnon suorittamisen jälkeen vajaan vuoden johtavana rekrytointiasiantuntijana sijaistaen esimiestäni ja johdin toiminnan kehittämistä osaltani, joka puolestaan lisäsi kiinnostustani henkilöstö- ja toiminnanjohtamiseen. Yksikössämme tuli rekrytointipäällikön tehtävä hakuun, ja olen nyt reilun vuoden työskennellyt keskitetyn rekrytoinnin päällikkönä Espoossa nauttien työstäni.
2) Mitä työsi pitää sisällään?
Vastaan Espoon kaupungin keskitetystä rekrytoinnista ja sen toiminnan ja talouden johtamisesta. Meillä on 14 hengen tiimi, joka hoitaa kaikki Espoon haussa olevat rekrytoinnit. Vuositasolla rekrytoimme noin 2700 tehtävään ja vastaanotamme lähes 60 000 hakemusta vuodessa. Me olemme esimiestemme tukena koko rekrytointiprosessin ajan. Prosessiimme kuuluu rekrytointiprosessien suunnittelu, ilmoituskanavien valinta ja julkaisut, hakijoiden kelpoisuusehtojen määrittely, haastatteluun kutsut, videohaastattelut, haastattelut, työtapa-arviot, henkilöarviointikoordinoinnit, hakijatiedottaminen ja päätösten valmistelu. Asiantuntijamme ovat lähtökohtaisesti intensiivisesti prosessissa, kun haetaan asiantuntija-, päällikkö- tai johtohenkilöstöä.
Rekrytointiprosessin lisäksi koulutamme ja ohjeistamme esimiehiä. Yksikköni vastaa myös kaupunkitasoisista prosesseista, kuten työnantajamielikuvasta ja markkinoinnista, maahanmuuttajarekrytointimallista, oppisopimusprosessista, harjoittelu- ja oppilaitosyhteistyöstä, järjestelmäkehityksestä, uudelleen sijoittumisprosessista (terveydellisistä syistä) ja tapahtumien koordinoinnista sekä keskitetystä kesätyöprosessista.
3) Millaisia työpäiväsi ovat?
Työpäivät ovat hyvin erilaisia. Päiväni koostuvat toiminnan ja prosessien johtamisesta, kehittämisestä ja seurannasta, henkilöstön sparrauksesta. Lisäksi pidän ammattiosaamistani yllä hoitamalla myös rekrytointeja.
4) Mikä on parasta työssäsi?
Parasta työssäni on toiminnan jatkuva kehittäminen yhdessä osaavan henkilöstön kanssa sekä kokeileva työkulttuuri arvostavan vuorovaikutuksen hengessä. Olen jokseenkin kilpailuhenkinen ja pidän tärkeänä, että tuottamamme palvelut ovat tehokkaita, kilpailukykyisiä ja laadukkaita verrattuna niin yksityiseen kuin julkiseen sektoriinkin.
5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?
Työvoiman saatavuuden varmistaminen työvoimavaje-aloille, vaikka panostamme työnantajamielikuvan kehittämiseen.
6) Miten vietät vapaa-aikaasi?
Vietän vapaa- aikaani mieheni ja kahden poikani kanssa matkustellen ja tehden päiväaskareita yhdessä. Lautapelit, pulkkamäki, luistelu ja uinti ovat myös lempitekemisiämme. Lisäksi pelaan lentopalloa parhaassa puulaakiporukassa treenaten ja harrasteturnauksia kierrellen, ilman ryppyotsaisuutta ja kaiuttimet kaakossa. Juoksuharrastusta ajattelin myös jatkaa keväällä, kun lumet sulavat. Ystävät ovat minulle myös tärkeitä – teatterit ja hyvä ruoka piristävät kummasti arkea.
7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?
Tarvitaan uskoa itseensä, uskallusta tarttua uusiin haasteisiin sekä jatkuvaa kehittävää ja oppimiskykyistä työskentelyotetta. Jatkuva kehittyminen ja alan opiskelu ovat tärkeitä. Mikään aiempi tehty työ tai opiskelu ei ole turhasta – rajapintoja ja osaamisia löytyy yllättävistäkin paikoista. Henkilöstöala on monipuolista ja haastavaa, usko unelmiisi – ne voivat toteutua!