Työn ytimessä: Valmentaja Henna Hyttinen
Henna Hyttinen kertoo monipuolisesta työstään valmentajana, kouluttajana ja työnohjaajana.
1) Taustasi: Miten päädyit alalle?
Olen toiminut valmentajana ja kouluttajana vuodesta 2003. Nuorena ajattelin, että haluan näyttelijäksi – mutta itsetuntemuksen kasvaessa sekä iän ja kokemuksen myötä oivalsin, että suurin lahjakkuuteni on toimia valmentajana ja kouluttajana. Parhaimmillani olen, kun saan tukea muiden onnistumisia.
2) Mitä työsi pitää sisällään?
Valmennan ammattilaisia pääosin suurissa ja keskisuurissa yrityksissä. Asiakkaitani ovat johtoryhmät, esimiehet ja asiakaspalvelun ammattilaiset. Valmennan ja koulutan pääasiassa työelämän vuorovaikutustaitoja, tiimin kehittämistaitoja ja myyntiä. Opiskelin myös työnohjaajaksi ja toimin työnohjaajana lähinnä esimiehille erilaisissa yrityksissä. Valmennustyö on aina tavoitteellista ja tehtäväni on saavuttaa valmennettavan kanssa asetettu tavoite olipa kyse sitten yksilöstä tai tiimistä.
3) Millaisia työpäiväsi ovat?
Pääosin työskentelen pääkaupunkiseudulla, mutta matkustan tarvittaessa. Valmennuksen tai koulutuksen kesto on 2-8 tuntia / päivä, riippuen työn luonteesta. Keikkapäivien välillä suunnittelen materiaaleja ja olen yhteydessä asiakkaisiin. Teen myös uusasiakashankintaa, mutta pääosin työ poikii uutta työtä eli viidakkorumpu on paras markkinointikanavani.
4) Mikä on parasta työssäsi?
Saan suurimmat kicksini siitä, kun valmennettavat henkilöt onnistuvat. Sen vuoksi olen valmentaja. Työni on lyhyesti sanottuna tavoitteellista muiden työn tukemista, tutkimista, oivalluttamista ja ammattitaidon kehittämistä. Opin itse jokaisesta kohtaamisesta uutta, ja se on myös tämän työn suola.
5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?
Aikatauluttamisen kanssa on välillä haastetta ja varsinkin matkustuspäivinä päivät saattavat venyä pitkiksi. Palautuminen on erittäin tärkeää ja siitä pyrinkin pitämään huolta. Liikunta on työstä palautumiseen erinomainen keino, samoin kuin puhdas lepo.
6) Miten vietät vapaa-aikaasi?
Tällä hetkellä vapaa-aikaani värittää teatteriohjaus: ohjaan Teatteri Tetakselle Kirsi Porkan kirjoittaman näytelmän Ikuisen ilon hotelli. Ensi-ilta on huhtikuussa 2016 Höyhentämössä Helsingissä, tervetuloa katsomaan! Ohjaustyö on hyvin lähellä valmennustyötä. Tuen näyttelijöitä saamaan itsestään kaiken irti – sen hetkisen roolin ja näytelmän puitteissa. Lapseni, ystäväni ja säännöllinen liikunta ovat oleellinen osa vapaa-aikaani. Hyvä kirjallisuus on oiva keino irrottautua työstä, lähiaikoina olen ehtinyt lukemaan liian vähän. Ja ilman hyvää musiikkia en pärjää, meillä kotona soi koko ajan musiikki.
7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?
En suosittele valmentajaksi ryhtymistä suoraan koulunpenkiltä. Kehitä rauhassa itse-, ihmis- ja työelämän tuntemustasi. Treenaa havainnointikykyäsi. Opiskele. Tarvitset työvälineitä ja teoriapohjia, joita voit soveltaa tarvittaessa.
Kuva: Pirje Mykkänen