Työn ytimessä: Viestintäkonsultti, partneri Salla Syrman
Salla Syrman kertoo työstään viestintäkonsulttina ja partnerina.
1) Taustasi: Miten päädyit alalle?
Olen rakastanut kirjoittamista ala-asteen ensimmäisestä ainekirjoituksesta saakka. Lapsena olin se, joka myi sukulaisille omaa lehteä, ja opiskeluaikoina se, joka vietti öitä taittohuoneessa ainejärjestön lehden kimpussa. Kansanopiston viestintälinjalla vietetyn vuoden ja au pair -elämänkoulun jälkeen menin kuitenkin yliopistoon lukemaan kieliä ja kielitiedettä. Työelämän startattua ympyrä sulkeutui: päädyin sattuman kautta ensin kirjallisen viestinnän valmentajaksi ja sitten viestintätoimistoon – ensin konsultiksi, sitten osakkaaksi. Tapasin oikeat ihmiset oikeaan aikaan. Viestintätoimistoarki tuntui heti omalta jutulta. Kelaus kahdeksan vuotta eteenpäin, ja edelleen töihin on kiva tulla aamulla.
2) Mitä työsi pitää sisällään?
Autan asiakkaitamme viestinnässä ja markkinoinnissa: suunnittelussa, ideoinnissa, toteutuksessa, strategioiden laatimisessa. Työ pitää sisällään muun muassa mediaviestintää, sisältömarkkinointia, kiinnostavuusmuotoilua ja kampanjoita. Valmennan myös viestintää, erityisesti työelämän kirjoitustaitoja ja sisäistä viestintää. Paljon olen oppinut tekemällä, mutta nyt opiskelen työn ohella Markkinointi-Instituutissa markkinointiviestinnän johtamisen erikoisammattitutkintoa. Asiakastyön lisäksi vastaan Kaiku Helsingissä valmennustuotealueen kehittämisestä ja olen oman markkinointitiimimme innokas jäsen.
3) Millaisia työpäiväsi ovat?
Hyvässä työpäivässä on nopea, nautinnollinen rytmi: tunne, että saa asioita eteenpäin. Käyn asiakkailla, vedän valmennuspäiviä ja välillä vetäydyn omalle toimistolle kirjoittamaan. Pidän siitä, että työpäivät ovat toisaalta vauhdikkaita ja sosiaalisia, toisaalta jää myös aikaa ajatella ja ideoida omassa rauhassa.
4) Mikä on parasta työssäsi?
Olen kiitollinen siitä, että saan tehdä töitä lahjakkaiden, omaan työhönsä intohimoisesti suhtautuvien ihmisten kanssa sekä Viestintätoimisto Kaiussa että asiakkailla. Viestintätoimistotyö opettaa valtavasti eri toimialoista – autokaupasta IT-alaan, matkailusta julkishallintoon. Vaikka asiakkaat ja toimialat ovat erilaisia, viestinnän haasteissa on usein paljon yhteistä. Nautin siitä, että löydän yrityksistä tarinoita: kuuntelemalla ihmisiä, olemalla utelias, kyselemällä. Viestijän tehtävä on nostaa tarinahelmiä syvyyksistä pintaan.
5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?
Vaikeinta on osata sanoa ei. Opettelen sitä edelleen, joskin kehityn koko ajan parempaan suuntaan. Kun työstä on innostunut ja haluaa antaa parastaan, riskinä on, että haukkaa liian isoja paloja ja väsyy. Itseään voisi myös sivistää ammatillisesti työpäivän päätteeksi ihan loputtomiin: lukea lehtiä, tutkia uusia somekanavia, nuuhkia trendejä. Jotta jaksaa, johonkin on vedettävä raja, ja siitä on vastuussa itse. Meillä on onneksi Kaiussa hyvä työyhteisö, joka tukee ja jakaa tietoa.
6) Miten vietät vapaa-aikaasi?
Liikun aika paljon. Lajit ovat vähän vaihdelleet, mutta viime aikoina illat ovat täyttyneet erityisesti hot joogasta, pilateksesta ja Method Putkistosta. Viimeiset kahdeksan vuotta olen rikastuttanut elämääni brasilialaisilla rytmeillä ja osallistunut joka kesäkuussa Helsinki Samba Carnavalille Stadin oman sambakoulu Império do Papagaion riveissä. Samba on harrastus, joka pyyhkii takuuvarmasti työasiat pois mielestä!
7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?
Tutustu ihmisiin ja selvitä, onko työn arki sellaista kuin kuvittelet. Mitä kaikkea viestintä voi ammattina olla? Nykyisin löytyy hyviä verkostoja, joissa pääsee luomaan kontakteja – eikä pelkästään somessa, vaan myös tapaamisissa ja tapahtumissa. Jos haluat oppia työtä tekemällä, myös harjoitteluohjelma voi olla hyvä juttu. Meillä Kaiussa harjoitteluohjelma kestää kuusi kuukautta, ja itse asiassa syksyn harjoitteluun hakuaika on juurikin käynnissä! Lisäinfoa täällä.