Yrittäjyys vai palkkatyö?
Moni miettii, uskaltaisiko yrittäjäksi vai olisi palkkatyössä sittenkin parempi. Yrittäjyys kysyy paloa, mutta täysin varmoja valintoja ei enää ole olemassa.
Yrityksiä perustetaan nyt aiempaa reippaammin, selviää Uusyrityskeskuksen tilastoista. Myös palkkatyöstä yrittäjäksi heittäytyvien määrä on kasvussa, joskin vielä useampi tyytyy vain leikittelemään ajatuksella. Tarkoittaahan yrittäjyys hyvästejä palkallisille lomille ja maksuttomalle terveydenhuollolle, varmasta tilipäivästä puhumattakaan.
– Parasta yrittäjyydessä on elää omien arvojensa mukaisesti, yrittäjä Mira Juntunen sanoo.
Hän työskenteli 14 vuotta isojen kansainvälisten lääke- ja vähittäiskauppayritysten myynti- ja markkinointitehtävissä, kunnes siirtyi pari vuotta sitten täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Samaan aikaan hän koki edustamiensa tuotteiden olevan vahvasti ristiriidassa arvojensa kanssa.
Ny Juntunen on kehoterapeutti ja tietokirjailija, jonka kehonkorjausta käsittelevä esikoiskirja julkaistiin joulukuussa ja uusi on parhaillaan tekeillä. Lisäksi hän tekee hyvinvointiin ja muutosvalmennukseen liittyviä yksilö- ja yritysvalmennuksia sekä ohjaa pilatesta. Ja välillä paljon muutakin.
– Hankkiessani y-tunnuksen heitin samalla kaikki tittelit mäkeen. Korporaatiomaailmassa on tosi tärkeää mitä käyntikortissa lukee, mutta yrittäjänä voin keksiä mitä vaan. Se on saanut minut suhtautumaan uudella tavalla rahaan, titteleihin ja tienaamiseen.
Jos talous on tiukalla, Juntunen tekee promokeikkoja, kuten jakaa vappuna vissyä puistossa, jotta saa laskut maksettua. Sen avulla hän voi taas keskittyä kirjoittamiseen.
– Juuri nyt teen paljon sellaista työtä, josta saan rahaa ehkä vasta vuosien kuluttua.
Tärkeintä kuitenkin on, että työlläni on merkitys ja voin tekemiselläni parantaa muidenkin oloa.
Koko ajan töissä
Valtaosa uusista yrityksistä syntyy palvelualoille. Alle 36-vuotiaiden suosikkialoja olivat kauneudenhoito, terveyspalvelut ja rakentaminen. Vanhemmat taas perustavat yrityksiä erityisesti kaupan alalle ja ohjelmisto-, konsultointi- ja koulutusaloille. Usein yritysidea syntyy oman harrastuksen tai intohimon myötä.
Yleinen mielikuva on, että yrittäjä on naimisissa työnsä kanssa. Käsitys ei ole täysin väärä ja ilman rakkautta liitto alkaa varmasti tuntua ahdistavalta.
– En koskaan erottele yrittäjyyttä ja vapaa-aikaani, eikä siihen ole ollut tarvettakaan. Verkkokauppoihini tulee tilauksia ympäri vuorokauden ja vastaan viesteihin ja kyselyihin myös lomalla ollessani. Verkkokauppa-ala on niin kilpailtu, että asiakkaat varmasti menisivät muualle, elleivät saisi vastausta nopeasti, eläin- ja kauneustuotteiden verkkokauppoja pyörittävä Mari Lindholm sanoo.
Toisaalta Lindholm on hyvä yhdistelemään tekemistään. Haastatteluakin hän antaa ollessaan kolmen koiransa kanssa hiekkakuopalla.
– Yrittäjyys tuo elämääni joustavuutta; voin halutessani pitää iltapäivän vapaata tai suunnitella työaikani perheen menot huomioiden.
Lindholm pitää yrittäjyyttä elämäntapavalintana, joka ei välttämättä sovi kaikille. Yrittäjyyttä voi ehkä kutsua sukuviaksikin.
– Koko sukuni on yrittäjiä ja aloitin itse yrittäjänä 18-vuotiana. Tykkään ajatuksesta, että selviydyn elämässä omin kätösin. Toisaalta, onhan pienyrittäjyys Suomessa aivan hullua ja välillä tuntuu, ettei käteen jää paljoa mitään. Voikin olla, että joku päivä vielä lähden opiskelemaan ja vaihdan alaa. Oikeustiede ja psykologia kiinnostaisivat, mutta olisi silti iso kynnys mennä töihin toiselle.
Elämä vaatii riskejä
Nykytaloudessa riskinotto on uutta turvallisuutta ja outous uusi normaali, kirjoittaa Randy Gage kirjassaan Risky is The New Safe. Teos väittää, ettei palkkatyö enää välttämättä ole yhtään yrittäjyyttä turvallisempaa.
Myös Juntunen seurasi yrittäjävanhempien elämää lapsuudessaan. Kun perheyritys teki 90-lamavuosina konkurssin, hän sisäisti, ettei yrittäjällä ole helppoa. Siksi hän valitsi kauppakorkeakoulun ja ns. varman työn ilman yrittäjän vastuuta.
Enää Juntunen ei kuitenkaan näe yrittäjyyttä palkkatyötä riskialttiimpana – päinvastoin.
– Palkkatyössä parasta on, että palkka tulee tilille säännöllisesti. Mutta myös siinä voi menettää paljon, jos kilpaileva yritys keksii paremman tuotteen tai yrityksen painopiste muuttuu niin, ettei oma osaaminen enää palvele sen tarpeita. Uudessa työelämässä varmempaa on, että osaaminen on mahdollisimman monipuolista ja elanto tulee eri lähteistä. Eihän sijoittajakaan laita kaikkia rahojaan yhteen koriin, vaan hajauttaa riskinsä eri aloille.
Anna Väre