Ansioluettelo eli CV

Mikä on ansioluettelo?

Mies miettimässä, mikä on ansioluettelo.

Ansioluettelo on työhakemuksen liite, joka sisältää lyhyen yleiskatsauksen työkokemukseesi, koulutukseesi ja muuhun osaamiseesi. Millainen on hyvä ansioluettelopohja?

Mikä on ansioluettelo?

Ansioluettelo on hakemuksesi tärkein osa. Siitä rekrytoija näkee yhdellä silmäyksellä pätevyytesi hakemaasi työtehtävään. Hyvä ansioluettelo on kohtuullisen pituinen eli tekstiä tulisi olla korkeintaan kaksi A4-sivua, mutta siitä selviää kuitenkin kaikki oleellinen sinusta.

Ansioluettelon ulkoasun ja kirjoitustyylin tulee olla asiallinen ja selkeä. Lue vinkit ansioluettelon viimeistelyyn.

Lue myös: Visuaalinen CV erottuu joukosta

Mitä ansioluettelossa pitää olla?

Ansioluettelosta tulisi löytyä ainakin:

  • henkilö- ja yhteystiedot,
  • työkokemus,
  • koulutus,
  • kielitaito ja
  • IT-taidot.

Voit myös lisätä valokuvan ansioluetteloosi. Hyvä valokuva on tuore ja edustava, mutta ei liian kaukana arki- tai työminästäsi.

Lue lisää: Henkilökuva ansioluettelossa

Pysy ansioluettelossa faktoissa, sillä persoonaasi voit tuoda enemmän esille työhaastattelussa.

Ansioluettelossa ei saisi olla ”aukkoja” vaan tarkoitus on, että kerrot myös työkokemuksen välissä olevista jaksoista esimerkiksi äitiyslomasta, mahdollisesta työttömyydestä (joka nykyisin on hyvin tavallista), opintovapaasta tai muista vaiheista elämässäsi.

Vastaa ansioluettelossa ja hakemuksessasi työpaikkailmoituksessa esitettyihin vaatimuksiin ja mahdollisiin kysymyksiin – ja kuinka juuri sinä täytät ne. Muista myös, että nykyään työnantajalla voi olla jopa satoja hakemuksia käsiteltävänä avointa työtehtävää kohti, pyri siis ilmaisemaan asiat lyhyesti ja ytimekkäästi.

Millainen ansioluettelopohja kannattaa valita?

Ansioluettelo kannattaa suunnitella omien tarpeiden pohjalta. Voit tehdä esimerkiksi Wordissa ansioluettelon tai hyödyntää jo valmiita ansioluettelopohjia. Hyvä ansioluettelo esimerkki sisältää ainakin henkilö- ja yhteystiedot, työkokemuksen ja koulutuksen. Lisäksi ansioluettelopohja voi sisältää vapaavalintaisia tietoja, kuten erityisosaamisen, suosittelijat, luottamustoimet, tavoitteesi työelämässä ja sertifikaatit (esim. hygieniapassi).

Lataa täältä maksuton CV-pohja

Ansioluettelo esimerkki – räätälöinti kannattaa

Räätälöi ansioluettelosi haettavan työpaikan ja omien vahvuuksiesi mukaan. Haettavan työtehtävän mukaan räätälöity ansioluettelo kertoo kiinnostuksestasi juuri kyseistä tehtävää kohtaan paljon paremmin kuin yleinen ansioluettelo. Ota siis ylimääräistä aikaa tämän tekemiseen. Hyvän ansioluettelopohjan avulla räätälöintikin onnistuu helposti!

Hyvä ansioluettelo esimerkki voi löytyä etsimällä hakukoneista tai sopiva ansioluettelopohja voi löytyä myös suunnitteluohjelma Canvan kautta. Katso Canvan ansioluettelo esimerkki täältä – huomaa, että osa pohjista on maksullisia. Ilmaisia ansioluettelopohjia löytyy kuitenkin runsaasti! Katso alta meidän muutama suosikki Canvan maksuttomista ansioluettelopohjista. Muista muokata ansioluettelopohja näyttämään sinulta – näin vältät myös täysin samanlaiset ansioluettelot rekrytoijan käsissä.

Minimalistinen ansioluettelopohja
Lähde: Canva Ansioluettelopohja

Minimalistinen ansioluettelopohja.

 

Mustavalkoinen ansioluettelopohja
Lähde: Canva ansioluettelopohja

Mustavalkoinen ansioluettelopohja.

 

Värikäs ansioluettelopohja
Lähde: Canva ansioluettelopohja

Värikäs ansioluettelopohja.

 

Valitse sellainen ansioluettelo esimerkki, joka on sopiva myös haettavan työtehtävän kannalta. Pysy asiallisena, kun se on tarpeen ja revittele enemmän, jos kyseessä on esimerkiksi luovan alan työpaikka. Tsemppiä työnhakuun!

Tutustu myös:

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin lokakuussa 2019.