Työhaastattelu jännittää – näin käännät jännityksen voitoksi
Työhaastattelu jännittää niin, että pelkäät mokaavasi kaiken? Tuttu tunne! Kokosimme tähän oivalluksia, jotka auttavat kääntämään jännityksen eduksi. Poimi vinkit talteen ja nappaa haluamasi työpaikka jännityksestä huolimatta.
Sinusta saattaa tuntua, että olet maailman ainoa ihminen, jota työhaastattelu jännittää aivan järkyttävän paljon. Hermostuttaa, ärsyttää, sydän hakkaa ja kädet hikoilevat kun vain ajatteletkin hetkeä, jolloin tapaat rekrytoijan ensimmäisen kerran.
On hyvä pitää mielessä, että itse asiassa useimmat muutkin työnhakijat jännittävät työhaastattelua. Et siis ole yksin jännityksesi kanssa, vaikka juuri nyt tuntuu siltä.
Työhaastattelu jännittää, koska se on sinulle tärkeä tilaisuus
Se, että työhaastattelu jännittää, kertoo todennäköisesti siitä, että suhtaudut työnhakuun vakavasti. Jännität, koska haluat onnistua työhaastattelussa ja napata työpaikan, josta olet haaveillut.
Saatat miettiä, mitä rekrytoija ajattelee, jos hän huomaa sinun jännittävän. Kannattaa pitää mielessä, että rekrytoijalle sinun jännitysoireesi viestittävät, että suhtaudut tapaamiseen tosissasi, ja että olet vakavissasi kiinnostunut avoinna olevasta työpaikasta. Rekrytoija ei siis pane jännitystäsi pahakseen – päinvastoin!
Kerro rekrytoijalle, että työhaastattelu jännittää sinua. Asian sanominen ääneen loiventaa jännitystä ja auttaa haastattelijaa huomioimaan tilanteesi.
Lue myös: Näin valmistaudut ryhmähaastatteluun
Työhaastattelu jännittää myös rekrytoijaa
Jos työhaastattelu jännittää kovasti, saatat hyötyä seuraavasta ajatuksesta.
Työhaastattelu on rekrytoijalle tärkeä työtehtävä, jossa hän haluaa onnistua. Rekrytoija tekee kaikkensa, jotta juuri oikea henkilö tulee valituksi avoinna olevaan tehtävään. Niinpä työhaastattelu jännittää todennäköisesti sinun lisäksesi myös sinua haastattelevaa henkilöä.
Tämän muistaminen voi auttaa loiventamaan jännitystä ja asettamaan sen mittasuhteisiinsa.
Lue myös: Työnhaussa ei tarvitse tehdä ihmetemppuja
Jännitys työhaastattelussa ei ole huono juttu
Työhaastattelu jännittää, mutta jännittäminen ei ole yksinomaan haitaksi. Jos jännitys ei ole ylenpalttisen kovaa, se virittää sinut parhaaseen suoritukseesi tärkeässä tilanteessa. Jännittäminen lataa sinut virittyneeseen tilaan, josta saat energiaa haastattelutilanteeseen.
Jos et jännitä työhaastattelua lainkaan, saatat vaikuttaa rekrytoijan mielestä pahimmassa tapauksessa jopa vetelältä tai epämotivoituneelta. Niinpä jännittäminen ja näkyvät jännitysoireet, kuten punastelu tai käsien tärinä, eivät ole ollenkaan huonoja juttuja.
Ensi kerralla työhaastattelussa jännittää vähemmän
Työnhakuhommissa kokemus tuo varmuutta. Siksi voit olla melko varma, että seuraavalla kerralla työhaastattelu jännittää sinua taas hieman vähemmän.
Tämän muistaminen voi auttaa rentoutumaan haastattelutilanteessa.
Lue myös: Älä anna esiintymisjännityksen pilata urasuunnitelmiasi
Toimi näin, jos työhaastattelu jännittää
- Hyväksy se, että jännität työhaastattelua – jännitys kuuluu asiaan.
- Muista, että monet muutkin jännittävät työhaastattelua. Et ole ainoa, vaikka siltä tuntuu.
- Muista, että jännittäminen kertoo siitä, että haluat onnistua työhaastattelussa. Onnistumisen tavoittelussa ei ole mitään väärää.
- Muista, että haastattelija haluaa auttaa sinua onnistumaan. Rekrytoija on työhaastattelussa sinun puolellasi, ei sinua vastaan.
- Kerro rekrytoijalle, että työhaastattelu jännittää sinua. Asian sanominen ääneen loiventaa jännitystä ja auttaa haastattelijaa huomioimaan tilanteesi.
- Muista, että jännittäminen nostaa vireystasoasi ja tsemppaa sinut parhaaseen suoritukseesi. Ilman jännitystä saattaisit vaikuttaa jopa flegmaattiselta.
- Hyödynnä jännitys valmistautumalla työhaastatteluun huolella. Itse tilanne jännittää sitä vähemmän, mitä paremmin olet valmistautunut. Treenaa esimerkiksi yleisiin työhaastattelukysymyksiin vastaamista.
- Jos jännitysoireesi ovat niin voimakkaita, että ne haittaavat työhaastattelussa onnistumista, käy lääkärin luona juttelemassa asiasta. Jännityksen kanssa ei tarvitse jäädä yksin.
Lue myös: Yleisimmät virheet työhaastattelussa – ethän sorru näihin?