Työelämä

Omniassa tehdään merkityksellistä työtä

Omnia, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä

Innostamme eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä oppimaan uutta.
Vastuullinen työpaikka

Omniassa arvot ja vastuullisuus ovat joka päivä läsnä. Merkityksellinen työ syntyy arjen teoista.

Kondiittorimestari Ahmed Hussein työskentelee elintarvikealan ammatillisena ohjaajana Omniassa. Hän haluaa ja pystyy kehittämään itseään sekä osaamistaan jatkuvasti.

– Jatkokoulutussuunnitelmia tuetaan ja uuden oppimiseen kannustetaan. Löysin tieni Omniaan TE-palvelujen kautta ja olen työskennellyt täällä nyt kaksi vuotta. Työn merkityksellisyys tulee hyvin esiin siinä, kun näen opiskelijoiden onnistumisia. Myös toisten kunnioitus ja välittäminen näkyvät nuorten parissa työskennellessä, Ahmed Hussein sanoo.

Ahmed Husseinin menestyksekäs työ opiskelijoiden parissa on huomattu myös laajemmin. Hänet palkittiin Ammattilaisgaalassa Vuoden 2022 Tsempparina.

–Upeaa, että työpanokseni on huomattu ja saan siitä tunnustusta. Tämä palkinto kuuluu kuitenkin meille kaikille; ohjaajille ja opettajille, jotka teemme työtä opiskelijoiden kanssa. Hussein kiittää.

Kunnioitus ja vastuullisuus kärjessä

Ahmed Hussein sanoo oman työskentelytapansa perustuvan erityisesti toisten kunnioittamiseen. Kun kunnioittaa toista ihmistä ja antaa jokaisen olla sellainen kuin hän on, yhteistyö toimii.

Ahmed Husseinin ohjaamat ryhmät vaihtelevat kooltaan 10–12 opiskelijaan. Päiväryhmä koostuu nuorista sekä maahanmuuttajaluokista, kun taas itaryhmässä on aikuisopiskelijoita.

–Kannustaminen on ryhmästä riippumatta kaiken a ja o. Yritetään aina löytää yhdessä hyviä puolia huonomminkin menneistä asioista ja tehdään siitä osa oppimisen tarinaa. Opiskelijoiden onnistuminen on Ahmed Husseinin työssä tärkeintä.

Työnantajan vastuullisuus näkyy Husseinin mukaan Omniassa muun muassa siten, että apua saa tarvittaessa, työilmapiiri on hyvä ja yksilön ammatillista kehittymistä tuetaan.

Ohjaajana Ahmed Hussein kokee tärkeäksi positiivisuuden, kannustamisen ja auttamisen – ja siitä opiskelijat ovatkin antaneet hänelle kiitosta.

–Minäkuvan kehittyminen on monien osien summa, ja positiivisella sekä kannustavalla ohjaustavalla voin tukea opiskelijaa hänen omalla polullaan, Ahmed Hussein summaa.

Ratkaisuja. Yhdessä. Kaikille.

– Omnian arvot – asiakaskeskeisesti, arvostavasti ja vastuullisesti – ovat tärkeitä minulle myös henkilökohtaisesti. On tärkeää, että jokainen ihminen yhteisössämme kohdataan arvostavasti ja hänen tarpeensa tunnistaen. Myös se, että kutsumme strategiaamme onnistumissuunnitelmaksi, kertoo paljon Omniasta yhteisönä. Onnistumissuunnitelmamme voi tiivistää kolmeen sanaan: ratkaisuja, yhdessä, kaikille. Erityisesti sana kaikille velvoittaa meitä siihen, että ketään ei jätetä. Yhdessä onnistumme siinä, että jokaisen opiskelijamme onnistumissuunnitelma toteutuu ja alueen työnantajat saavat tarvitsemansa tekijät, kertoo kuntayhtymän johtaja Tuula Antola, joka aloitti työnsä Omiassa reilut pari vuotta sitten.

Tuula Antola

Tuula Antola

Tuula Antolan mielestä on palkitsevaa tietää, että työ Omniassa on monella tavoin yhteiskunnallisesti merkitsevää työtä.

–Joka vuosi tuhannet opiskelijat saavat meiltä ammatillisen koulutuksen ja mahdollisuuden siirtymiseen työelämään tai opintojensa jatkamiseen korkea-asteella. Lisäksi Omniassa voi ammatillisten opintojen lisäksi tai niiden rinnalla suorittaa lukio-opintoja aikuislukiossa, opiskella työväenopistossa tai vahvistaa opiskelu- ja työelämätaitojaan opiskelijakohtaisesti räätälöityjen suunnitelmien mukaisesti. Yhteiskunnallinen vastuu näkyy toiminnassamme siinä, että teemme tiivistä yhteistyötä alueen työnantajien kanssa ja tarjoamme sekä osaamista että osallisuutta vahvistavia palveluja kaikenikäisille. Tarvittaessa lähdetään liikkeelle luku- ja kirjoitustaidon kehittämisestä, Antola muistuttaa.

Oppimassa omnialaisilta

Omnian yli 1100 työntekijää toteuttavat talon yhteistä onnistumissuunnitelmaa toisiaan täydentävien opetus- ja muiden palvelutehtäviensä muodossa. Tuula Antola kertoo, että kokeakseen omnialaista arkea erilaisissa työtehtävissä toimivien työkavereittensa silmin, hän on hakeutunut kuluneena syksynä parin tunnin työkeikoille erilaisiin tehtäviin ja eri toimipisteisiin. Tällä Töissä Omniassa -kierroksellaan hän on toiminut muun muassa ohjaajan, vierailevan opettajan, työhönvalmentajan ja ruokapalvelutyöntekijän roolissa, eri toimialoilla ja toimipisteissä.

–On ollut valtavan antoisaa kohdata sekä henkilöstöämme että opiskelijoitamme arjessa. Tämä kierros on vahvistanut entisestään ylpeyttäni Omnian monialaisesti osaavasta ja ratkaisuhakuisesta henkilöstöstä sekä kohti omia onnistumissuunnitelmiaan kulkevista opiskelijoistamme, Antola kiittelee.

Toisena esimerkkinä Omnian arjen innovaatioista Antola mainitsee joka perjantaiset strategia- ja ajankohtaisaamut.

–Näissä Teamissa toteutettavissa, puoli tuntia kestävissä organisaation yhteisissä aamuhetkissä käsitellään muun muassa tulevaisuuskuvaa, valintoja, tavoitteita ja arvoja. Tämä on ollut onnistunut innovaatio organisaation arjessa. Kaikki käsiteltävät asiat nivoutuvat onnistumissuunnitelmaamme ja toimivat arvotyön apuna. Perusrakenteena aamuille on muutaman minuutin alustus ja pari avointa kysymystä linjoilla oleville, ja jokainen voi kirjoittaa chattiin omia ajatuksia aiheesta. Intraan tulee myös aina saman päivän aikana kooste aamun chat-keskustelusta.

–Espoon seutu kasvaa ja monimuotoistuu vauhdilla. Sen myötä tehtävää ja ratkottavia haasteitakin riittää, mutta niistäkin selvitään. Ratkaisuhakuinen yhteisöllinen tekeminen tuottaa tulosta, Antola toteaa.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Omnian kanssa. Omnia on yksi Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisön pääkumppaneista.

Toimittaja: Riikka Hollo