Rekrytointi

Rekryilmoituksen TOP 4 -kliseet ja miksi ne saavat hakijoiden veren kiehumaan

Kliseet rekryilmoituksessa saavat hakijan veren kiehumaan. Eiväthän nämä latteudet sisällä nimeksikään konkretiaa! Lue tämä, niin ymmärrät, miksi työpaikkailmoituksen kliseet työntävät hakijoita luotaan.

Työnantajat toivovat työnhakijoilta napakoita hakemuksia, joissa työnhakijat kertovat konkreettisella tavalla osaamisestaan, kokemuksestaan ja motivaatiostaan. Vaan miten on rekrytointi-ilmoitusten konkretian laita? Tässä artikkelissa kerromme, miksi kliseet eivät ole yksinomaan laimeaa luettavaa, vaan jopa haitaksi työnantajalle.

Rekryilmoituksen klisee 1: Näköalapaikka

Työpaikan kuvailu alan näköalapaikaksi on niin moneen kertaan nähty, kuultu ja luettu klisee, että latteampaa saa hakea. Hohhoijaa!

Jos todella koet, että avoinna oleva rooli on näköalapaikka, vakuuta hakija perustelemalla näkökantasi. Avaa rekryilmoituksessa konkreettisesti, mitä tarkoitat näköalapaikalla ja millaisia ”näköaloja” työnantaja ja avoinna oleva työrooli tarkemmin ottaen avaavat. Kerro, miksi työnhakija haluaisi kokea juuri nämä näköalat. Ole ilmaisussasi konkreettinen, älä kuvaannollinen.

Tutustu työnantajakuvan kehittämisen palveluihimme.

Rekryilmoituksen klisee 2: Dynaaminen työyhteisö

Dynaamisuus itsessään on positiivinen juttu – se, että työyhteisö tekee töitä aktiivisesti ja että hommat kehittyvät. Tuottaakseen tulosta dynaaminen toiminta vaatii kuitenkin laadukasta työn ja ihmisten johtamista – ja työnhakijat tietävät, että sellaista ei aina ole tarjolla.

Siksi, jos totta puhutaan, dynaaminen työyhteisö työpaikkailmoituksessa kuulostaa paitsi hyvältä myös aika pahalta. Työyhteisön dynaamisuus voi herättää hakijassa epäilyksen stressistä, jatkuvasta muutosten myllerryksestä ja hikisestä palaverista toiseen pinkomisesta, turhan tiukoista deadlineista ja tekoketteristä työtavoista. Entä uskaltaako dynaamista vähäenergisempi henkilö dynaamiseen työpaikkaan hakeakaan?

Dynaamisen kanssa samassa sarjassa työpaikkailmoitusten pahimmista kliseistä kilpailee nuorekas työyhteisö. Työnhakija voi nimittäin tulkita nuorekkuuden ihannoinnin diversiteetin kaihtamiseksi ja pahimmillaan jopa ikäsyrjinnäksi.

Koska dynaamisuus voi olla yhtä lailla hyvästä kuin pahasta, avaa dynaamisen työyhteisön sisältö rekryilmoituksen lukijoille ajatuksen kanssa. Kerro, mitä dynaamisuus teidän työyhteisössänne tarkoittaa ja miten se näkyy työpaikan arjessa. Entä miten se ei näy? Avaa myös, millaista dynaamisuutta odotat ja toivot työnhakijalta itseltään.

Lue myös: Introvertti ja ekstrovertti ovat erilaisia tempoltaan

Rekryilmoituksen klisee 3: Kilpailukykyinen palkka

Kilpailukykyinen palkka on ehta klisee, joka ei sisällä sitten pätkääkään konkretiaa. Mihin verrattuna palkka on kilpailukykyinen? Kannattaako työpaikkaa hakea, jos parhaillaan nauttii nykyisen työnantajansa tarjoamaa kilpailukykyistä palkkaa?

Työnhakija janoaa tietää, paljonko palkkaa työstä maksetaan. Jos tarkan palkkasumman julkaiseminen ei kerta kaikkiaan käy laatuun, kirjoita rekryilmoitukseen ainakin palkkahaitari – onhan jokaiselle rekrytoinnille määritelty jonkinlainen budjetti.

Palkan kertominen työpaikkailmoituksessa karsii saman tien liian kalliit hakijat, mikä säästää rekrytoijan aikaa. Se myös armahtaa hakijoiden hermoja ja nostaa työnantajan pisteitä työnhakijan silmissä silloin, kun hakijalla on kiikarissa useampia yhtä kiinnostavia työpaikkoja. Ennen kaikkea palkkasumma viestii hakijalle työn arvostuksesta ja vaatimustasosta.

Ja kyllä, näistä samoista syistä palkkaus sopimuksen mukaan on aivan yhtä paha klisee rekryilmoituksessa.

Lue myös: Rekrytointipäällikkö Paula Åkerlund kannustaa työnantajia puhumaan palkasta heti kättelyssä, koska se sujuvoittaa rekrytointiprosessia.

Rekryilmoituksen klisee 4: Mahdollisuus edetä uralla

Pelkkä tieto uramahdollisuuksista ei työnhakijaa lämmitä. Kerro mieluummin konkreettisesti, mitä edessä siintävät uramahdollisuudet tarkoittavat. Millaisiin rooleihin talossa voi edetä, jos hoitaa työnsä hyvin? Kuinka moneen koulutukseen tai seminaariin työntekijät saavat osallistua vuosittain? Mahdollistaako työnantaja tutkinnon opiskelemisen oppisopimuksella? Kasvaako työntekijä alansa ammattilaisena, koska pääsee työskentelemään yhdessä kokeneempien konkarien kanssa?

Moni työnhakija on kuullut lupauksen uralla etenemisestä aiemminkin – ja joutunut pettymään. Katteettomien uramahdollisuuksien lupaileminen kannattaa siis unohtaa heti kättelyssä, koska silloin edessä voi pian olla jälleen uusi rekrytointi samaan rooliin.

Kliseet rekryilmoituksessa pilaavat työnhakijan tunnelman

Rekryilmoitusta kirjoittaessasi tarkistat moneen otteeseen, että kaikki hakijan kannalta olennainen tulee kerrotuksi. Mutta oletko koskaan miettinyt, millaisen tunnelman rekryilmoituksesi herättää hakijassa? Lue tämä kirjoittamisen kouluttaja Anja Alasillan haastattelu työhakemuksen tunnelman rakentumisesta. Alasillan oivallukset voivat auttaa karsimaan tyhjiä kliseitä seuraavasta työpaikkailmoituksesta. Mitä voit ammentaa artikkelista seuraavan rekryilmoituksesi tunnelmaan?

Paikka auki? Tutustu työpaikkailmoitteluun Oikotiellä.