Nyt puhuu rekrytoija – vastaukset työnhakijoiden kiperiin kysymyksiin
Tiedustelimme työnhakijoilta somekanavillamme, mitä he ovat aina halunneet kysyä rekrytoijalta. StaffPoint Professionalsin rekrytointikonsultti Natasha Madlala vastaa työnhakijoiden tiukkoihin kysymyksiin. Lue Madlalan kommentit ja menesty työnhaussa.
“Miksi työpaikkailmoituksissa ei ilmoiteta palkkaa? Tämä on todella turhauttavaa.“
StaffPoint Professionalsin rekrytointikonsultti Natasha Madlala jakaa kysyjän turhautumisen. Hän pitää pian voimaan tulevaa EU:n palkka-avoimuusdirektiiviä hyvänä uudistuksena, koska se pakottaa yritykset kertomaan palkoista nykyistä avoimemmin.
Viime aikoina yritykset ovat alkaneet pikkuhiljaa julkaista työpaikkailmoituksia, joissa kertovat tehtävän palkan tai palkkahaitarin. Toisinaan palkkaa joutuu kuitenkin edelleen arvuuttelemaan. Madlala näkee kaksi selvää syytä tähän.
– Palkan ilmoittaminen on mörkö monelle yritykselle, koska palkkaa pidetään yrityssalaisuutena. Kyse voi siis olla yrityksen pyrkimyksestä ylläpitää esimerkiksi kilpailuasemaansa.
Palkan ilmoittaminen on mörkö monelle yritykselle, koska palkkaa pidetään yrityssalaisuutena.
Toisen syyn Madlala löytää suomalaisesta kulttuurista, jossa palkasta ei ole tavattu puhua.
– Palkka on ollut henkilökohtainen tieto, jota on varjeltu. Salaaminen on siis myös vanha tapa, joka on juurtunut niin syvälle, että sitä edelleen noudatetaan, hän sanoo.
Selaa työpaikkailmoituksia, joissa on kerrottu palkka
Lue myös: Palkkatoive työhakemuksessa
Rekrytoijan vinkit työnhakijalle
Madlala tietää, että työpaikkailmoituksen palkkatoiveeseen vastaaminen voi olla hankalaa etenkin uran alkuvaiheessa olevalle. Hänellä on muutama vinkki palkkatason selvittämiseksi.
- Etsi tietoa internetistä. Esimerkiksi monet ammattiliitot julkaisevat tietoa alan palkoista. Kysy myös avoimesti samalla alalla työskenteleviltä kavereilta tai tutuilta, paljonko he tienaavat.
- Kysy suuntaa antavaa palkkahaarukkaa rekrytoijalta.
- Aseta palkkatoive mieluummin liian korkealle kuin liian matalalle. – En hylkää nuorta hakijaa sen takia, että palkkatoive on liian korkea. Ymmärrän, ettei hakijalla voi uran alkuvaiheessa olla tarkkaa tietoa alan palkkatasosta. On myös rekrytoijan vastuulla avata keskustelua palkan joustavuudesta.
Katso Oikotien palkkavertailusta palkkatietoja
“Luetaanko CV:tä/työhakemusta enää ollenkaan vai onko tähän joku automaatio?”
Natasha Madlala kertoo, että ei ole vielä törmännyt työkaluun, joka lukisi työhakemuksen ja CV:n työnantajan puolesta tehokkaasti ja kokonaisvaltaisesti.
– Rekrytoijat lukevat CV:t ja hakemukset edelleen itse, hän sanoo.
Rekrytoijat lukevat CV:t ja hakemukset edelleen itse.
Hänen mukaansa järjestelmissä on kuitenkin jo varsin kehittyneitä ominaisuuksia, joiden avulla rekrytoijat pystyvät etsimään hakijan tiedoista tiettyjä avainsanoja sekä suodattamaan pakollisia kriteereitä. Siksi hakemukseen ja CV:hen kannattaa sisällyttää tärkeimmät tehtävään ja alaan liittyvät sanat ja työkalut.
Avainsanoja olennaisempana hän pitää kuitenkin sitä, että hakemus vastaa siihen, mitä työpaikkailmoituksessa haetaan.
– Bongaa työpaikkailmoituksesta olennaiset asiat, reflektoi ilmoituksessa kerrottuja kriteerejä ja vastaa hakemuksessasi niihin.
Rekrytoijan vinkki työnhakijalle
Madlalalla on vinkki kaikille, jotka haluavat parantaa työhakemuksensa tai CV:nsä avainsanoitusta.
- Tutustu oman alasi avainsanastoon LinkedInissä. Näin voit oppia lisäämään CV:hen ja työhakemukseen osuvat avainsanat.
Lue myös: Joko kokeilit tekoälyä työnhaussa? Katso vinkit!
“Jos liitteenä on CV, mutta lomakkeessa on kysymys tai kohta, jossa pitäisi täyttää taas työhistoriaa yms. niin tarvitseeko sitä täyttää eli tehdä tuplana? Onko sillä mitään väliä, voiko haitata työnhakua jos ei täytä?”
Natasha Madlala ei pidä nykyaikaisena sitä, että työnhakijan pitäisi täyttää samat asiat kahteen kertaan. Hän kuvailee työnhakua jo itsessään rankaksi ja katsoo, että hakemista pitäisi kaikin keinoin helpottaa ja sujuvoittaa.
Hän huomauttaa, että jotkut yritykset saattavat ylläpitää järjestelmissään tietoa potentiaalisista työnhakijoista.
– Tällaisten talent poolien vuoksi joissain tilanteissa pyydetään täyttämään geneerisiä taustatietoja mahdollisia avautuvia tehtäviä varten.
Rekrytoijan vinkki työnhakijalle
- Jos et ole varma, pitääkö tiedot täyttää tuplana, kysy asiaa rekrytoijalta ennen kuin jätät hakemuksen.
“Miksei nuorille anneta mahdollisuuksia?“
Erityisesti ilman kesätyötä jäävä nuori voi kokea, ettei nuorille ole tarjolla työmahdollisuuksia. Monia nuoria rekrytoineena Natasha Madlala kokee, että Suomessa nuorille on tarjolla paljon mahdollisuuksia.
– Kilpailu kesätyöpaikoista on kuitenkin todella kovaa. Paikkoja on tarjolla vähemmän kuin hakijoita, joten kesätöitä ei yksinkertaisesti riitä kaikille.
Madlalan mukaan siihen, että nuori jää ilman työpaikkaa, on yksi tyypillinen syy.
– Usein työpaikka jää saamatta, jos nuori hakee liian haastavaan tehtävään. Työpaikkailmoitus ja siinä kerrotut kriteerit kannattaa lukea huolella läpi ja peilata omaa osaamistaan niihin, hän sanoo.
– Tosin on ymmärrettävää, että kaikkia kriteereitä ei voi aina täyttää, kun työkokemusta ei vielä ole kertynyt. Näistä kriteereistä onkin hyvä bongata ehdottomat kriteerit, joista ei voi joustaa, esimerkiksi ajokortti.
Toisena seikkana hän nostaa esiin työpaikkojen ikärajat, työlainsäädännön ja mahdolliset työturvallisuusseikat.
– Jos työpaikan saamisen kriteerinä on 18 vuoden ikäraja, siihen on oikeasti painava syy, hän kertoo.
Rekrytoijan vinkit työnhakijalle
- Muista, että työkokemus ei ole ainoaa relevanttia kokemusta työnhaussa. Rekrytoijaan voi tehdä vaikutuksen esimerkiksi harrastuksissa hankitulla kokemuksella.
- Opettele kertomaan osaamisestasi luovasti.
- Kysy vahvuuksistasi tutuilta, vaikkapa opettajaltasi.
Lue myös: Tarvitsetko apua LinkedIn-profiilin luomiseen? Lue tämä artikkelimme!
“Mitä jos haastateltava menee jäihin tai selkeästi jännittää?”
Natasha Madlala muistuttaa, että jännittäminen on normaalia ja kertoo, että toisinaan myös rekrytoijat jännittävät.
– Jännittäminen ei tarkoita, että haastattelu olisi mennyt huonosti.
Jännittäminen ei tarkoita, että haastattelu olisi mennyt huonosti.
Rekrytoijan vinkit työnhakijalle
- Kerro rekrytoijalle, että jännität. Näin voit murtaa jään ja saada rekrytoijalta tukea.
- Vain harjoittelemalla voit kehittyä työhaastattelujen mestariksi. Harjoittele esimerkiksi vanhemman, sisaruksen tai ystävän kanssa esittämällä työhaastattelutilanteita. Ääneen puhuminen auttaa ajatusten ja lauseiden rakentamisessa.
- Etsi netistä tietoa työhaastatteluun valmistautumisesta.
- Suhtaudu työhaastatteluun harjoituksena, joka kehittää osaamistasi tulevia työhaastatteluita varten.
Lue myös: Jännittääkö työhaastattelu? Näin käännät jännityksen voitoksi