Uusi työ? Pidä kiinni kesälomastasi ja neuvottele myös näistä
Oletko vaihtamassa työpaikkaa? Tässä neljä seikkaa, jotka kannattaa ottaa puheeksi välittömästi.
Ennen uuden työsuhteen alkua neuvottelet varmasti palkasta, mutta on monta muutakin asiaa, joista on hyvä keskustella työnantajan kanssa ennen työsuhteen solmimista.
Kokosimme tähän artikkeliin seikkoja, jotka vaikuttavat niin talouteen, työssä jaksamiseen kuin työuralla etenemiseenkin. Ota nämä puheeksi ennen kuin seuraavan kerran allekirjoitat työsopimuksen.
Lue myös: Neuvottelitko sinäkin palkkasi väärin?
1. Lomat ja vapaat
Moni ajattelee, että lomaa on mahdollista pitää vain lakisääteinen määrä eikä yhtään enempää. Näin asia ei välttämättä ole. Lomia ei tarvitse ottaa annettuna, vaan on täysin sallittua neuvotella niistä työnantajan kanssa.
Jopa lakisääteistä pidempi palkallinen loma voi olla mahdollinen, ja usein työntekijän on mahdollista saada ainakin palkatonta vapaata kesäkaudelle. Jos mielit nauttia kesästä muuallakin kuin työn äärellä, kysy työnantajalta, voitko pitää palkallista lomaa tai palkatonta vapaata kesän aikana.
Uudessa työssä aloittaminen on suuri, voimavaroja vaativa elämänmuutos. Siksi on myös työnantajan etu, että palaudut riittävästi. Neuvottele siis rohkeasti lomien ja vapaiden pitämisestä ennen kuin allekirjoitat työsopimuksen.
Lue myös: Kuka saa valita kesäloman ajankohdan?
2. Työsuhde-edut
Selvitä ennen työsopimuksen solmimista, millaisia työsuhde-etuja työnantaja tarjoaa. Hyvät edut ovat tuntuva lisä palkan päälle. Jos edut ovat kovin niukat, voit pyrkiä neuvottelemaan palkkaa suuremmaksi.
Esimerkiksi työnantajan kustantama työterveyshuolto kuuluu kaikille työntekijöille, mutta työnantaja saa tarjota henkilöstölleen pakollisten työterveyspalvelujen lisäksi muitakin terveyspalveluja. Monesti työterveyden kautta on mahdollista päästä esimerkiksi työterveyspsykologille, gynekologille ja fysioterapeutille. Kannattaa rohkeasti selvittää heti työsuhteen alkumetreillä, mihin palveluihin olet oikeutettu – onhan hyvinvointisi paitsi sinun myös työnantajasi etu.
Jos työnantajan tarjoamat edut eivät puhuttele sinua, voit myös itse aktiivisesti ehdottaa työnantajalle, millaista etua toivoisit.
Esimerkkejä työsuhde-eduista
- sairaan lapsen hoito
- terveydenhoitopalvelut, esim. hammashoito
- vakuutukset
- lounasetu
- työmatkaetu
- työsuhdeauto
- työsuhdepolkupyörä
- puhelinetu
- kahvitaukotarjoilut, aamupuurot yms.
- liukuva työaika
- virkistyspäivät, esim. pikkujoulut
- harrastustoiminta, esim. kerhot
- liikuntatilat, esim. kuntosali tai uima-allas
- henkilökunta-alennus
- lomamökit
Lue myös: Saatko viestisi läpi työelämässä? Katso, millainen neuvottelija olet ja kehitä neuvottelutaitojasi
3. Etätyö
Kaikki työnantajat eivät salli etätyön tekemistä. Usein työpaikoilla tai tiimeissä on myös sääntöjä siitä, kuinka paljon ja milloin etätyötä saa tehdä. Työnantaja voi toivoa esimerkiksi, että etätyötä tehtäisiin korkeintaan kahtena päivänä viikossa, tai ettei etätyöpäivä osuisi aina samalle viikonpäivälle. Toiset työnantajat sallivat kokoaikaisen etätyön tekemisen ja kannustavatkin tähän tilaratkaisuilla.
Selvitä siis ennen työsopimuksen allekirjoittamista, paljonko etätyötä työnantaja sallii ja neuvottele omaa jaksamistasi tukevasta etätyön määrästä.
Jos olet kovin ekstrovertti ja kaipaat työkaverien seuraa tai kärsit herkästi etätyöapatiasta, voi tuntua nihkeältä, jos muut tiimiläiset tekevät töitä pääosin etänä. Jos taas tarvitset omaa rauhaa palautuaksesi työstä, pyri neuvottelemaan reilusta määrästä etätyötä.
Koska etätyökäytännöt saattavat vaihdella jopa tiimeittäin, sovi etätöistä aina kirjallisesti. Näin käytännöistä ei tarvitse myöhemmin neuvotella.
4. Kouluttautuminen
Muuttuva työelämä vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Jos aiot pysyä perillä alasi uusista tuulista, muista neuvotella työnantajan kanssa kouluttautumisen mahdollisuuksista jo ennen kuin allekirjoitat työsopimuksen.
Muun muassa ammatilliset järjestöt ja työväenopistot järjestävät iltaisin ja viikonloppuisin kursseja ja tilaisuuksia, joissa osaamistaan voi uudistaa varsin kohtuullisella hinnalla. Monet ammatilliset seminaarit ja koulutukset kuitenkin järjestetään arkiviikolla päiväsaikaan. Kysy siis jo työhaastattelussa, millä tavalla työnantaja suhtautuu osaamisen kehittämiseen työajalla ja pyydä, että työsopimukseen kirjataan mahdollisuus osallistua koulutuksiin vuosittain työajalla.
Lue myös: 7 vinkkiä palkkaneuvotteluihin