Onnistunut esihenkilötyö yhdistää ihmisten erilaisuutta
Veikkaus Oy
Veikkauksella ihmiset kohdataan ensin yksilöinä. Esihenkilötyössä halutaan hyödyntää erilaisuutta ja vannotaan valmentavan johtamisen nimeen.
”Jo työhaastattelussa otettiin mukaan porukkaan kuin olisin ollut hahmo Fantastic Fourissa”, mobiilikehittäjä Tommi Rokolampi muistelee lämmöllä.
”Täällä kaikki ovat omanlaisiaan henkilöitä, se on ehkä suurin vahvuutemme.”
Veikkauksen mobiilitiimissä työskentelevällä Rokolammella on kokemusta niin johtamistyöstä kuin asiantuntijarooleista ja vieläpä monelta eri alalta. Matkan varrella on muodostunut myös käsitys siitä, millaista on hyvä esihenkilötyö. Parhaassa tapauksessa esihenkilö tukee työssä onnistumista ja kehittymistä sekä tuottaa merkitystä myös isossa kuvassa.
”Kun oma työni huomioidaan muissakin toiminnoissa ja resurssoinneissa, tulee tunne, että olen hyvä siinä mitä teen.”
Johanna Väisänen ja Tommi Rokolampi
Mobiilitiimin vetäjä Johanna Väisänen istui toisella puolella pöytää silloin, kun Rokolampi sai ensikosketuksen Veikkauksen meininkiin. Väisänen sanoo, että haluaa hyödyntää ihmisten erilaisuutta ja kohdata jokaisen yksilönä.
”Minulle on palkitsevaa, että pystyn tukemaan, tuomaan ihmisiä yhteen ja näyttämään suuntaa."
Näin isossa urakassa kukaan ei pidä puljua yksin pystyssä, vaan täytyy puhaltaa yhteen hiileen
Projekteja johdettaessa pikavoittoja tärkeämpää on katsoa tulevaisuuteen pitkällä tähtäimellä.
”Meillä toivotaan pitkiä työuria ja kestävää tekemistä. Ei haluta, että hetkellinen kiire tai esimerkiksi projekti polttaa ketään loppuun vaan halutaan tehdä töitä niin, että jaksamme myös ensi vuonna”, Väisänen pohtii.
Avoimuutta ja läsnäoloa
Suuressa organisaatiossa asiantuntijat tarvitsevat liikkumavaraa ja samalla esihenkilöiltä odotetaan ennen kaikkea valmentavaa otetta. Esihenkilö ei voi aina tietää kaikkea samaa kuin asiantuntija-tiimiläinen. Tiina Moilanen ja Lauri Niemi Business Analytics -tiimistä liputtavat yhteisen tekemisen puolesta ja korostavat avoimuuden tärkeyttä.
”Tuntuu, että meillä ymmärretään palautteen merkitys. Varsinkin etätyön aikana hyvä esihenkilötyö on korostunut entisestään, ettei kukaan jäisi yksin kotiin”, Moilanen sanoo.
Tiina Moilanen ja Lauri Niemi
Palaute on parasta silloin, kun keskustelukulttuuri on yleisesti avoin ja rehellinen. Jos jokin painaa mieltä, siitä voi sanoa suoraan.
”Haluan esihenkilönä panostaa kuunteluun ja läsnäoloon, olla tavoitettavissa ja yhtäläinen osa porukkaa. Sillä tavoin tunnistaa herkemmin asioita, joihin tarvitsee puuttua”, Niemi kertoo.
Luottamusta rakentamassa
Veikkauksella satsataan inhimilliseen ja valmentavaan johtamiskulttuuriin. Niemi kertoo, että tiimityön onnistumiseksi tarvitaan joustavaa asennetta ja sujuvaa kommunikointia. Ideaalitilanteessa aikaa jää sparraamiseen ja vapaaseen ajatustenvaihtoon jokapäiväisen asiantuntijatyön tukemiseksi. Johtaja tarvitsee aikaa viestiä, jotta kaikki pysyvät mukana kyydissä.
”Tavoitteena on rakentaa luottamusta ja turvallisuutta työympäristöön. Tarkoitan, että jokainen tietää, mitä itseltä odotetaan, millä aikavälillä ja miten oma yksittäinen tehtävä sopii isompaan kuvaan”, Niemi kertoo.
Ihmisten erilaiset taustat nähdään ennen kaikkea yhteisenä voimavarana ja tiimityön tukena.
”Tiettyä muottia työntekijälle ei olekaan, tärkeintä on yhdistää erilaisuutta.”